Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е поискала да бъде изслушана

...
Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е поискала да бъде изслушана
Коментари Харесай

Гинка Върбакова поиска да говори пред депутатите на закрито заседание

Купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова е поискала да бъде изслушана на закрито съвещание на двете комисии - по енергетика и за надзор над службите за сигурност. Причината е, че тя може да даде информация, обвързвана с банкова загадка.

Това стана ясно от думите на депутатът и ръководител на енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов пред Нова телевизия.

На съвещанието с изключение на собственичката на " Инерком България ", са поканени представители на президентската администрация, службите и държавното управление. 

Николов изясни, ще упорства най-малко част от съвещанието на двете комисии да бъде намерено, защото българските жители имат право да знаят информацията около договорката, която визира българската енергетика.

Николов изясни, че очаква на срещата сред премиера Бойко Борисов и Върбакова да се обясни дали има някакви скрити ползи и дали покупката на ЧЕЗ ще навреди на потребителите, застрашавайки енергийната мрежа в страната.

„ Аз съм си подготви въпроси освен към нея, само че и към службите – ДАНС, Национална агенция за приходите, която прави инспекции, както на купувача, по този начин и на обвързваните с него лица ”, съобщи той.

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той сподели, че не се тормози от позиция на парите, за които ще се купи ЧЕЗ, защото сдружението е обществена компания, в която чешката страна има 67 %.

„ Това е огромен репутационен риск, в случай че позволен участник, който по някакъв метод посредством пране на пари или неизяснени средства ще финансира тази договорка ”, сподели той.

„ Притеснението ми е, че подобен покупател, който няма задоволително капитал, даже и 10 %, му е гласувано такова доверие от банките ”, акцентира Николов. Второто му терзание е дали купувачът има управнически опит и потенциал да ръководи такова стратегическо и огромно сдружение като ЧЕЗ.

„ От позиция на пари, те сигурно са чисти ”, добави той.

Той съобщи, че в търга за ЧЕЗ не са взели участие огромни европейски консорциуми, защото репутацията на България е срината, поради решение на ДКЕВР през 2014-та година, с което се възбуждат няколко арбитражни каузи за над 1 милиард.

„ Репутацията на българската страна не е в това състояние, с цел да може компаниите, които са декларирали интерес, да будят доверие ”, сподели той.

„ Нарушена е бизнес средата ”, акцентира Николов и добави, че вложителите нямат сигурност дали ще имат възвръщаемост на капитала си.

Той акцентира, че „ би трябвало да имаме вяра на нашите институции и регулатори, мога да увери всички консуматори, че законът за енергетиката е по този начин изработен, че даже да има притежател, който да не може да извърши уговорките си, регулаторът може да влезе в пълномощията си ”.

„ Цените няма по какъв начин да бъдат обвързани с покупката или лихвите на тази договорка ”, добави депутатът. Той разяснява и думите на премиера Борисов, който съобщи, че някой се пробва да повтори събитията от 2013-та година, когато държавното управление падна.

„ Горе-долу сюжетът е еднакъв. Една политическа мощ сподели, че това е престъпна договорка. Криминална договорка, която е осъществена в Чехия, те би трябвало да кажат дали това е Чехия и ЧЕЗ-Груп и държавното управление на Чехия или това е българската страна и ръководството й. Правят внушения, с цел да могат да нагнетят напрежение и да смъкват държавното управление. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година ”, разяснява той.

Николов акцентира, че няма никакво комплициране по отношение на пристигналия от Чехия документ. Според него заместник-министърът на финансите на Чехия е пратил въпросния документ по имейл към българското държавно управление. Това се е случило след диалога сред Борисов и Бабиш. Документът се е засекретил по-късно поради закона за банковата загадка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР