Купете си 100 лайка в „Инстаграм” и „Фейсбук” само за

...
Купете си 100 лайка в „Инстаграм” и „Фейсбук” само за
Коментари Харесай

300 млн. долара годишно печелят хакерите от бизнеса с фалшива репутация

Купете си 100 лайка в „ Инстаграм” и „ Фейсбук” единствено за 1,50 лева Срещу още 1,50 лева получавате 100 горещи почитатели в обществените мрежи. Тази неустоима оферта оферират вендинг машини в шест града в Русия и в Прага. Ако сте компания, единствено против 850 $ получавате цели 150 000 почитатели и за една нощ се превръщате в пазарен водач.

Розовата вендинг машина показва едно от най-разпространените закононарушения в интернет - кражбата на персонални данни, завладяването на профили в обществените мрежи, разпространението на вируси посредством спам. И не на последно място - потреблението на нищо неподозиращи хора в политически акции.

Бизнесът с подправена известност генерира доходи от 300 милона $ годишно, регистрират специалистите по киберсигурност.

Цената на цифровата ни идентичност падна до 2 стотинки.

„ Хакерите изобщо не ги интересува, че е допустимо вие да бъдете продавани посредством вендинг машина. Тези вендинг машини демонстрират какъв брой са се обезценили откраднатите персонални данни и самоличности. Целият ви цифров живот и тайните ви костват по-малко от 2 стотинки и повода е, че нарушителите продават десетки милиони хора. Това е добра вест единствено за политиците, които биха могли да си купят съвсем без пари стотици хиляди поддръжници”, споделя Ваня Палейкова – специалист по киберсигурност от читалище за цифрова сигурност „ Сейфър”.

Ния е студентка и към този момент се е сблъсквала с блокиране на акуанта, откакто профилът й бил хакнат и забелязала странна интензивност от нейно име в обществените мрежи.

„ Разбрах го незабавно, тъй като бях харесала страници, които не съм харесала, и се наложи да си направя нов акаунт. Оттогава не съм имала такива проблеми, а и към този момент подправените профили могат да се докладват”, показва Ния.

Един от най-популярните въпроси в търсачките е обвързван с това по какъв начин да увеличим лайковете си в обществените мрежи, и това е като детска игра, само че влизането в скрипта на „ Фейсбук” да вземем за пример незабавно е последвано от предизвестие към потребителя да спре. Това е по този начин нареченото детско хакване, което е краткотрайно и няма резултата на подправената известност с купени лайкове и почитатели.

Съвсем друго е бизнесът с замяна на лайкове, който е сходен на пирамида, и преодоляването от хакерите на големи масиви с лична инфармация от течове на персонални и корпоративни бази данни, които се употребяват от киберпрестъпниците. Този бизнес разчитна на цифровата престъпност, на откраднати пароли и разрушен достъп до обществени мрежи.

„ С тези данни разполагат хакерите и те ги продават, създавайки ферми за лайкове и ферми за ботове, без да подозират, че харесват, популяризират и разясняват неща, които са в услуга корпорации или придвижвания като терористични организации.

Най-голямата заплаха е, че човек може да харесва неща, които изобщо не подозира като страници, агитация и други рискови послания. Наскоро беше разрушена плантация за лайкове с 10 хиляди телефона с авансово конфигуриран програмен продукт, който влиза и клика на уеб сайтове, без притежателят му изобщо да вижда”, разяснява Палейкова.

Експертите поучават да проверявате регистъра на активността си в обществената мрежа, с цел да сте сигурни, че интензивността ви във виртуалното пространство е под контрола ви.

Бум на компаниите за лайкове

Фалшивата известност и реклама в обществените мрежи е тясно обвързана и с подправените вести, които генерират облаги за притежателите на псевдоновинарски уеб сайтове.

„ Ако една вест е харесана от 200 хиляди души, още най-малко 200 хиляди ще желаят да я прочетят и разпространят и по този начин се основава подправена меродавност. Когато потърсим една вест отвън обществените мрежи, тя не попада, тъй като не е истинска”, коментира Палейкова.

Проблемът е, че зад подправените кликове стоят същински хора с тяхната цифрова идентичност.

Ния е откровена: „ В днешно време всеки се бори за популярност, като печелят повече лайкове, хората се считат за по-известни и по-популярни, освен това от останалите”.

Ако желаете да разберете дали сте станали част от незаконна интернет скица или участвате в ботнет мрежа, която употребява вашия компютър и телефон, си отговорете на следните въпроси:

Кога за последно проверихте регистъра на активността си в обществените мрежи?

Обичате ли да си вършиме проби със фотоси, да играете игри и да участвате във викторини в обществените мрежи?

Използвате ли една ключова дума за всичко, тъй като е по-лесно за помнене?

Пада ли ви бързо батерията на новия телефон?

Фенерчето ви за смарт телефона има ли достъп до контактите ви?

Компютърът ви забива ли без причина, изключително в по-късните часове?

Отваряте ли постоянно имейли с атачмънти?

Докато сърфирате в интернет, изскачат ли прозорци с нападателни реклами?

Имате ли ключова дума на домашния рутер (да не се бърка с паролата за wi-fi)?
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР