Купчини с бурени и изсъхнали цветя се трупат върху алеите

...
Купчини с бурени и изсъхнали цветя се трупат върху алеите
Коментари Харесай

Алеите на гробищата в Кючука осеяни с отпадъци - три предприятия спорят кой да чисти

Купчини с плевели и изсъхнали цветя се натрупат върху алеите на погребален парк „ Драганови гробища “ в Пловдив. Невралгичните места се намират в непосредствена непосредственост до гробовете, сигнализират близки на покойници, които упорстват за незабавни ограничения. А неразбирателство сред шефовете на трите ОП-та, които имат уговорката да поддържат гробищата, в допълнение задълбочава казуса.
Прочетете още
Проверка на медията ни откри, че по всички съществени алеи на „ Драганови гробища “ има купчини с растителен боклук. На места изсъхналите клони и листа се смесват с отпадъци от битов вид. Разбираме, че това са боклуци, изхвърляни от близки на умряли, които имат обвързване да поддържат лобните места и периметъра към тях.

Оказва се обаче, че след почистване – те няма къде да изхвърлят растителната маса. На бележки е категорично записано „ Не изхвърляйте клони, листа и треви в контейнери и кошове. Оставете ги до тях “.  Затова и следните се натрупат към алеите, до момента в който не се стигне до образуването на сходни огромни купчини. Други пък взимат камарите трева за сметища и изхвърлят там шишета, найлони, останки от предмети и впрочем.

Всичко това се случва на метри /понякога даже по-малко/ от надгробните плочи на покойниците. Техни близки се усещат огорчени от това и сигнализират институциите да поемат отговорност по проблема.



От диалог със чиновник на „ Драгановите гробища “ разбираме, че казусът изобщо не е от скоро. Гробарят показа пред наш кореспондент, че постоянно получават недоволства от скърбящи, на които се отзовават. " Насвоя самодейност, в случай че имам свободно време, групирам и експортирам купчини с отпадъци до алеите. Като минат от „ Чистота “ да ги вземат от там. Скоро пристигнаха една фадрома и едно камионче. Това не стигна, вижте какъв брой отпадъци има на всички места “, съобщи служителят. Той посочи, че след Задушниците казусът се задълбочава. След последната, гробарят изнесъл купчини от вътрешните алеи до един от контейнерите вид лодка. „ Това не е моя работа, само че го върша. Не мога да оставя нещата по този начин “, заключава той.

Оказва се обаче самите институции не могат да се схванат чия тъкмо е отговорността алеите да имат безупречен тип. Оперативна програма „ Траурни действия “, „ Чистота “ и „ Градини и паркове “ имат спор и всеки придвижва горещия картоф на другия.



Медията ни се свърза с трите предприятия, като всички обявиха, че чистят без това да е техен ангажимент.

Шефът на Оперативна програма „ Траурни действия “  потвърди, че в парка  се правят регулярни почиствания. Коста Попов акцентира категорично, че поддържката попада в уговорките на Оперативна програма „ Чистота “, а те единствено ги подкрепят поради  създадена вътрешна организация.

„ На благосклонност чистим алеите от вътрешната страна. Така работим в по-големите гробищни паркове. Ние се занимаваме с погребенията, „ Чистота “ – чистят.Мястото не е занемарено. Това е персонално мнение на жителите. Каквото е належащо се прави. Особено в този момент след Задушница имаше доста отпадъци и към момента не е почистено дефинитивно. Нямахме информация за скупчване на боклуци. Още на следващия ден ще организираме нещата и ще понижим неприятния тип на гробищния парк “, добави Попов.

Той удостовери, че гробарите се включват в тази активност, като събират ръчно отпадъци от места, на които скупчвания.

„ Драганови гробища не разполагат с техника. Имаме електрокари, само че те обслужват другите огромни гробища – „ Централен “ и „ Северен “. Този в дребния в южен е оставен на „ Чистота “, те да се грижат за него. Нито имаме хора, нито вършим някаква специфична поддържка там, такива нещата там “, разяснява Попов.



Какво се оказва обаче? В диалог с шефа на Оперативна програма „ Чистота “, ни бива декларирано, че предприятието има единствено сметоизвозваща функционалност. В гробищата се чака боклукът към този момент да е селектиран и подбран – подготвен за изнасяне.

Директорът Димитър Георгиев уточни още, че струпаните по алеите растителни боклуци попадат в ресора на „ Градини и паркове “, които имат уговорката да съберат и да ги отнесат за компостиране.

От пресцентъра на „ Чистота “ и „ Паркове и градини “ пък получаваме безапелационната позиция, че по правилник те не са натоварени с тази задача. Това е посочено в чл.6 от Правилника за устройството и активността на Общинското дружество „ Траурни активност “, където написа следната предмет на активност: „ Управление на траурните паркове на територията на Община Пловдив (в т. ч. разчистване и поддържане на алеите и междугробните пространства в траурните паркове) “.

Става ясно още, че обслужва по график контейнерите за разбъркан битов отпадък  се обслужват един път седмично, а съдовете за строителни боклуци – при нужда, за което алармират от траурния парк.

„ Към момента нито в „ Чистота “ е декларирано за претъпкана „ лодка “, нито в „ Градини и паркове “ – за подготвен за транспортиране разделно събран растителен боклук. От двете предприятия обаче се ангажират още на следващия ден да създадат инспекция на място и да подхващат съответните дейности съгласно своята подготвеност “, пишат от пресцентъра.

По информация на медията ни п редстои да бъде извършен диалог сред тримата шефове на предприятията , с цел да се разбере изяснят недоразуменията и да бъде основана нова организация за поддържка на вътрешни и съществени алеи.

Коста Попов съобщи подготвеност на следващия ден да разпореди на чиновници на „ Траурни действия “ при опция да подкрепят активността на другите две предприятия. От „ Чистота “ пък разясниха, че се ангажират със задачата да подкрепят по бройка по-малкия екип на гробищата, с цел да имат парковете по-прилежен тип.

Трябва да се означи обаче, че с изключение на институциите, ангажимент следва да поемат и самите жители, които да спрат да хвърлят битовите си боклуци отвън предопределените за това места. За същото приканват и предприятията.

Очаквайте детайлности какъв ще бъде резултатът от срещата на шефовете на предприятията.

Галерия: 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР