Куп знакови фигури от българската политика и редица международни експерти

...
Куп знакови фигури от българската политика и редица международни експерти
Коментари Харесай

Дузина бивши и настоящи министри бранят еврото пред Радев

Куп знакови фигури от българската политика и редица интернационалните специалисти в региона на финансите и стопанската система се събират у нас на конгрес за отбрана на плануваното присъединение на България към Еврозоната на 1 януари 2024 година, оповестиха уредниците.

От програмата излиза наяве, че Николай Василев, Петър Чобанов, Милен Велчев и шефът на Българска народна банка Димитър Радев ще бранят пред скептиците за тази дата - президента Румен Радев и финансовата министърка Росица Велкова, мнението, че  скоростното въвеждане на единната валута от нас носи единствено позитиви.

" Присъединяването на България към единната европейска валута е национално изпитание, за което са нужни социална сила, поддръжка и обединяване. Най-важното в процеса е доверието на българските жители в еврото, а то може да бъде построено единствено в открит разговор с институциите, политическите партии и европейските ни сътрудници. Хората желаят да знаят какво ще се случи в интервала на преход сред националната и общата европейска валута. И несъмнено по какъв начин това ще се отрази на стопанската система и покупателната дарба на всички.

За да бъде извоювано доверието на жителите, е доста значимо да бъдат осведомени, с цел да са спокойни за своите приходи и спестявания в условия на възходяща инфлация, както и за съществуващите и опасности. За тях експертите ни твърдят, че ще имат временен, стеснен резултат, обвързван с размера и растежа на цените, само че и съпроводени с нелоялни и спекулативни практики.

Добре е хората да знаят дали българската стопанска система ще бъде подготвена да действа дейно при новите регулаторни условия за страна членка на еврозоната, от позиция на осъществяването както на Маастрихтските критерии след участието ни във Валутен механизъм ІІ прочут повече като ЕРМ II. Важни са и поетите от страната задължения за макроикономическа непоклатимост, резистентност на институциите и адаптиране на законодателната рамка ", пишат уредниците от Дир.бг, КРИБ, Агенцията за дребните и междинни предприятия. 

Освен посочените нагоре участници в конференцията, форума ще уважат и вицепремиерът по ръководство на европейските средства - Атанас Пеканов, министърът по нововъведенията и растежа Александър Пулев. 

Покана е отправена и към изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия - г-н Валдис Домбровскис.

Опитът в тези финансови трансформации е най-съществен и поради това във втория панел ще приказват специалистите. За процеса по приемане на еврото - подобаващ опит и път напред, пред участниците във форума своята експертиза ще споделят заместител шефът на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, и ръководителят на УС на Народната банка на Словения Бонстян Васле, Ерд Хубен, директор финансови пазари на Нидерландската национална банка, както и Алфред Камeр, директор на Европейския отдел в МВФ.

В третия панел Еврозоната - вероятности за финансова непоклатимост и стопански напредък, основна роля ще имат финансистите и икономистите: Владислав Горанов, министър на финансите във второто (2014 - 2017) и третото държавно управление (2017 - 2020) на Бойко Борисов, Петър Чобанов, ръководител на комисията по бюджет, министър на финансите (2013-2014), Драгомир Стойнев, депутат, министър на стопанската система и енергетиката (2013-2014), Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005). Всички те и в този момент са директно заети с процесите по присъединението на България към еврозоната. Всички те и в този момент са директно заети с процесите по присъединението на България към еврозоната.

В последния панел Еврозоната - увеличение на приходите и изгодите за бизнеса, ще участват Бойко Таков, изп. шеф на Агенцията за поощряване на МСП, Кирил Домусчиев, ръководител на КРИБ, Николай Вълканов, ръководител на Българската минно-геоложка камара, Зорница Русинова, ръководител на Икономически и обществен съвет, Петя Димитрова, изп. шеф на Пощенска банка. Модератор ще бъде уважаваната София Касидова, началник на екип за стратегическо развиване, пазари и стопански разбори в ББР, зам.-министър на стопанската система (2001-2003).

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР