Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми“ е нова

...
Културно наследство в миграция: добри практики и проблеми“ е нова
Коментари Харесай

„Културно наследство на българите в миграция“ - ново издание и изложба на БАН

„ Културно завещание в миграция: положителни практики и проблеми “ е нова книга, която ще бъде показана на 18 октомври 2017 година - денят на св. Злата, небесна застъпница на българските емигрантки. Представянето ще започне в 17:00 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките (ул. Московска 6А). Малко по-късно ще бъде открита и изложбата „ Културно завещание на българите в миграция “, представящо фотоси и предмети, събирани в най-мащабното досега изследване на българските общности зад граница, осъществено през последните три години от екип от учени от ИЕФЕМ – Българска академия на науките.

Изданието „ Културно завещание в миграция: положителни практики и проблеми “ и изложбата „ Културно завещание на българите в миграция “ са резултат от работата по план „ Културно завещание в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина “, финансиран от Фонд „ Научни проучвания “ към Министерство на образованието и науката на Република България.

Изследователите са обиколили 80 обитаеми места в 16 страни в Европа и в няколко щата в Съединени американски щати, срещнали са се с представители на над 300 български неделни учебни заведения, танцови обединения, посолства и консулства, културни институти и центрове, сдружения и асоциации, хорове, български магазини и заведения за хранене, медии, както и обособени актьори. Наблюдавали са и са документирали разнородни интензивности и събития от културния живот на сънародниците ни в чужбина като празнувания на национални, просветни и религиозни празници, учебни тържества и конгреси, църковни служби, образователни занятия в българските неделни учебни заведения, подготовки на танцови и певчески сформира, както и присъединяване им във фолклорни събори и фестивали, концерти, представяния на книги, изложения, спектакли, разкриване на монументи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР