Културният антрополог проф. Ивайло Дичев коментира протеста на Възраждане отвъд

...
Културният антрополог проф. Ивайло Дичев коментира протеста на Възраждане отвъд
Коментари Харесай

Ивайло Дичев: Трябват строги санкции за лъжи по темата ковид. Лъжи, които убиват хора

Културният антрополог проф. Ивайло Дичев разяснява митинга на " Възраждане " оттатък тематиките за ескалиралото напрежение и насилието над публицисти. Как обществото ни загуби чувството си за взаимност? Защо живеем " с една перверзна версия на демократичната народна власт въплатена в безсмъртното " всеки сами си прецения " и кои са претендентите за популярност под антиваксърския байрак - проф. Дичев пред.

Какъв е коментарът Ви за случилото се през вчерашния ден – ситуативна ескалация на напрежението и броене на електората или събитие, което е определящо за нас като общество въобще?

За жал този митинг не е изолиран, многочислени медийни представители повтарят сходни нелепости, в Народното събрание има и депутати от други партии, които са на тези позиции, изключително в Има Такъв Народ. Проблемът е доста бездънен, българското общество е изгубило чувството за взаимност.

Ако преведем това, което желаят докараните с рейсове от Възраждане, то е: не ни пука кой ще мре и дали лечебните заведения изнемогват. Не желаеме страната да прави каквото и да било за своите жители, всеки да си гледа своя кеф. И знаете ли кое е най-страшното? Това разрушение на страната ни се случва под звуците на патриотични песни и с размахване на националния байрак.

Почнахме да привикваме, че национализъм значи разрушение на нацията, на институциите, на здравия разсъдък. Нали помните по какъв начин вееха байряци в отбрана на правото да бием дамите, да малтретираме децата си?



 

Можем ли да приказваме за някакъв вид представителност на този митинг за страната ни и на процедура настояванията му сега в дневния ред на нацията ли са?

Никому не е прелестно да съблюдава ограничения за сигурност. Нали помните по какъв начин стачкуваха против коланите на колите, против възбраната да се пуши в заведения? И по света е по този начин, само че поредната политика последователно постанова ограниченията.

Отговорното болшинство привиква и почва да ги съблюдава. Проблемът ще пристигна, в случай че ръководството на страната се разклати – да вземем за пример поради инфлацията или при знак за разпадането на болшинството и полъх на нови избори. Тогава под антиваксърския байрак ще се наредят и други претенденти за популярност.

Премиерът Петков протегна ръка и предложи разговор, само че допустимо ли е да съществува подобен сред хора, които назовават имунизациите „ токсини “ и „ пробна течност “ и човек, който е с сложени три дози и е заобиколен от специалисти по вирусология и опазване на здравето?

Това държавно управление пристигна на власт след митинги – няма по какъв начин в този момент да хвърлят насълзен газ. Споменатият от вас кретенизъм се дължи на джунглата, в която се трансформира медийното ни пространство. Трябва да се наложат доста строги наказания за неистини по тематиката коронавирус – неистини, които безусловно убиват хора. Това е част от изключителните ограничения, които обстановката допуска.

За страдание няма да се случи – живеем с една перверзна версия на демократичната народна власт, въплътена в безсмъртното „ всеки самичък си преценява “.



 

Как се отнася системата към подобен вид партии и виждате ли прилики с политически сили от вида „ Ред, правда, правдивост “, „ Атака “, „ Воля “?

Този тип партии се хранят от кавги и експанзия. В момента, в който се възстановяват, те изчезват. Затова най-добре да не им се обръща доста внимание – кавгите им придават действителност. Бедата е, че нормално някои систематични играчи ги употребяват за „ златен пръст “. Ще забележим къде ще се подреди „ Възраждане “, към този момент си нямат патрон в Народното събрание.

Какво очаквате да се случи като разследване от този митинг – реакция в поддръжка на антиваксърския и таен звук или назад – имунизационна интензивност?

Струва ми се, че митингът на Възраждане ще има положителна роля – ще накара виновните хора да се замислят за това, дали желаят да съучастват в подкопаването на българските институции и националния ни интерес. Той може да се окаже един тип ваксина против безнаказаност и – парадоксално! - да накара доста българи да се имунизират против коронавирус, тъй като не желаят да са като тези от рейсовете.

Интервю на Ивайло Илиев

Снимки: БГНЕС

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР