Културните предпочитания в полза на момчетата в много страни по

...
Културните предпочитания в полза на момчетата в много страни по
Коментари Харесай

До няколко десетилетия жените ще са значително по-малобройни от мъжете и това е проблем

Културните желания в интерес на момчетата в доста страни по света и пренаталния скрининг, допускащ на родителите да дефинират пола на детето, ще доведат до неравномерно систематизиране на мъжете и дамите в международен мащаб, откри ново научно проучване. Ако процесът продължи със настоящия ритъм, до 2030 година ще има недостиг от минимум 4,7 милиона дами, а до 2100 година тази цифра може да набъбне до 22 милиона.

През последните 40 години пренаталната селекция се трансформира в най-видимата последица от „ желанията да имаш наследник “. Иначе казано, с пренатален скрининг, допускащ на родителите да дефинират пола на детето, множеството от тях се стопират на момче. Подборът на пола на бъдещите бебета наред с насилствените детски бракове при девойките и осакатяването на женските гениталии в някои елементи на света са едни от основните нездравословни практики, избрани от Организация на обединените нации като опасност за междуполовото равновесие по света.

Селективните аборти остават главен механизъм за избор на пола на бебетата в разнообразни страни от Южна Азия до Югоизточна Европа. Те водят до неравновесие сред половете доста над естественото равнище и до появяването на остатък от мъже, водейки ни към една популация с все по-малко дами спрямо мъжете.

Това не е ново събитие. Предишни изследвания демонстрират, че има 45 милиона „ изчезнали “ женски раждания сред 1970 и 2017 година точно заради пренаталния асортимент на пола. От тях 95% са в Китай и Индия. Сега, в ново изследване, група учени предвижда, че в 12 страни, за които е известно, че се изкривява съотношението сред половете преди раждането, ще има нови 4,7 милиона „ неслучили се “ раждания на девойки до 2030 година

Процесът ще се ускори в дълготраен проект, споделят откривателите, като до 2100 година се чака дефицит на родени девойки от 5,7 милиона. По-големият брой на мъжете по отношение на дамите в последна сметка евентуално ще намалее в многолюдни страни като Индия и Китай, само че може да се усили в други страни като Пакистан и Нигерия, споделя Фънцин Чао, съавтор в проучването.

Изследователите предизвестяват, че наклонността ще докара до незнайни обществени и стопански последствия. Те чакат разнообразни демографски проблеми, като да вземем за пример огромен брой млади мъже, които не могат да си намерят съпруги през идващите десетилетия, както и увеличено принуждение над дамите.

По-малко от предстоящото женско население в една популация също може да докара до нараснали равнища на асоциално държание и принуждение и в последна сметка може да повлияе на дълготрайната непоклатимост и устойчивото обществено развиване, пишат откривателите.

Необходими са политики, учредени на мониторинг, покровителствен акции, както и директни и косвени ограничения за битка с пристрастията към половете, с цел да се забави неподходящото повишаване в съотношението сред тях.

Изследването е оповестено в списанието.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР