Културните дейци протестират пред Столичната библиотека на площад Славейков, за

...
Културните дейци протестират пред Столичната библиотека на площад Славейков, за
Коментари Харесай

Протест на културни дейци с искане за по-високи заплати

Културните дейци стачкуват пред Столичната библиотека на площад " Славейков ", с цел да изискат от властта повече пари. Исканията им в 12 точки още предходната седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата. Част от тях - работните заплати в бранша да са по най-малко 2000 лв., с 50% да се усили единният разходен стандарт за 2024-та година, а министърът на културата да постави подписа си под груповия трудов контракт. Готови са и на по-мащабни митинги.
" Не може да правиш просвета с хора, които мислят за прехраната си. Ние нямаме машини, нямаме багери, с които да затваряме улиците. Ще блокираме институциите като наредим книги. Нека някой да стъпи през тях, да влезе и да излезе през тях ", съобщи пред БНР Кирил Бинев, който оглавява федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ".
Ако дойдат политици на днешния протест, няма да ги гонят, само че ще си запишат техните думи, увери синдикалистът.
" Повече пари " е прекомерно общо казано. Този път искаме да ни дадат дата или скица, в която за избран интервал от време нашите хонорари да доближат тези в областта на образованието ", разясни Кирил Бинев.
В образованието се завръщат младежи, а от сферата на културата те изтичат, означи той.
В момента заплащането на тези, които излизат на митинг, е между 1000 и 1300 лева и съгласно Бинев " непрекъснато ги застига минималната работна заплата ". Затова настояването е:
" Да бъде достигната заплата 2000 лв. и равнене на някои разлики вътре в самите културни институти. "
Кирил Бинев моли министърът на културата да седне и да подпише груповия трудов договор като страна, а в случай че не може да поеме тази отговорност, ще се извърнат към премиера.
" В Кодекса на труда няма правни учредения министър-председателят да подписва съглашения с миньори, енергетици, зърнопроизводители. Щом може с тях, тогава да подпише и с нас. "
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР