Културен център ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември

...
Културен център ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември
Коментари Харесай

Изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на блаканите“ гостува в Пловдив

Културен център „ ТРАКАРТ “, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022

Откриване: 15 август 2022, 18 часа

10.08.2022

На 15 август, във връзка християнския празник Успение на Пресвета Богородица, в изложбеното пространство на Културен център „ Тракарт “, гр. Пловдив ще бъде показана постерната галерия „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “.

Изложбата е нов образен план, който е осъществен от екип откриватели медиевисти от Центъра за славяно-византийски изследвания „ Проф. Иван Дуйчев “ към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и се реализира с поддръжката и партньорството на Държавен културен институт към Министерство на външните работи.

„ Живата религия в чудотворните облици на Божията Майка, в тяхната мощ, неподвластна на времето, на идеологиите, теориите и философиите, е като мост през вековете. Това е свързващата нишка сред църкви и манастири на Балканите, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като скъпоценни реликви. На тази тематика е отдадена постерната ни галерия „ Чудотворни икони и свети мощи на Балканите “, акцентира шефът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева в изявление пред радио „ Ватикана “.

Фототипната галерия сполучливо се показва в стратегиите на дипломатическите задачи по света и се радва на засилен интерес. До в този момент е презентирана пред необятна аудитория у нас и в чужбина: с нея се откри обновената изложба „ Мисията “ в София, в навечерието на празника Успение Богородично през миналата година, в наличието на дипломатическия корпус, посетители, сътрудници и персонално открита от служебния министър на външните работи Светлан Стоев; пътят й продължи в гр. Кюстендил (Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “) и Рилския манастир, като част от културната стратегия на 16-тата Световна среща на българските медии, проведена от Българската телеграфна агенция; при започване на тази година бе в Българския културно-информационен център в гр. Скопие, Република Северна Македония, с акцент и роман за чудотворната икона на св. Йоан Предтеча в Бигорския манастир и съхранените мощи на св. Климент Охридски в църквата „ Св. Пантелеймон “ в гр. Охрид; във връзка деня на будителите гостува в Българското посолство в Белград; в Южна Африка в гр. Мидранд, във връзка Деня на Свети Иван Рилски, в Албания – Иконографски музей „ Онуфри “ в гр. Берат и по-късно и в Тирана; в гр. Минск във връзка отбелязването на Националния празник – 3 март по самодейност на Посолството; в Женева – по покана на Българската православна църковна община „ Рождество Богородично “ и под патронажа на Постоянно посланичество на Република България в Женева, Швейцария, за Великден; в университета Ка Фоскари – Венеция, Италия, във връзка 24 май и на доста други места.

Към изложбата е отпечатан двуезичен внушителен азбучник, който обогатява разказите за чудотворните икони и свети мощи на Балканите и също ще бъде показан в Пловдив, по време на откриването на изложбата в културен център „ Тракарт “ от 18 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР