Културата, обичаите, занаятите и духът на Граово си дават среща

...
Културата, обичаите, занаятите и духът на Граово си дават среща
Коментари Харесай

Трети църногорски събор в сърцето на Граово

Културата, обичаите, занаятите и духът на Граово си дават среща за трета година край Гигинския манастир. Десетки поданици на брезнишкия край два дни могат да се насладят на достоверен фолклор, майсторски занаяти и неповторими артикули, които са домашно произвеждане.

Да се възродят родовите срещи, празниците и изконните обичаи на Граово, които са събирали хората в предишното. Това е главната упоритост на уредниците на Църногорския събор.

" Всички хора, които са от този район, имаме някои общи неща в предишното и тези неща са, които желаеме да предадем на децата за в бъдещето и освен на децата от района, а изобщо на децата от България, с цел да може постоянно да знаем кои сме ние, да ценим това, което е останало от дедите ни ", съобщи архимандрит Никанор, свещеник на манастир " Св. Св. Козма и Дамян ".

Поляните край манастира през днешния ден събраха на едно място няколко генерации поданици на брезнишките села.

" Хубаво и извънредно потребно е и за остарели, и за млади да се направи една комбинация на поколенията, да се предадат традициите. Младите да знаят какво е било и какво би трябвало да бъде, да знаят за фолклора, да слушат национална музика ", показа Габриела Миланова.

Дошлите на събора можеха да видят неповторими български породи животни.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР