Културата и образованието – мост между България и Турция бе

...
Културата и образованието – мост между България и Турция бе
Коментари Харесай

Оперният спектакъл Тоска на Софийската опера и балет гостува в Анкара и Истанбул

" Културата и образованието – мост сред България и Турция " бе мотото на среща в Анкара проведена от Българска телеграфна агенция преди слагането на оперния гала-спектакъл " Тоска " на Софийската опера и балет в Анкара и Истанбул с режисьор акад. Пламен Карталов.

Турнето е под надпис " България поздравява Турция: честита 100-годишнина на Републиката! " и е под патронажа на първите дами на България и Турция - Десислава Радева и Емине Ердоган.

Идеята за турнето е на посланика ни в Турция, а приходите от спектаклите ще бъдат дарени в помощ на регионите в Югоизточна Турция, наранени от унищожителните трусове през февруари.

Изборът на творбата е обвързван с Кемал Ататюрк, който в интервала си на боен аташе в София е бил постоянен фен на Българското оперно сдружение, а " Тоска " е била измежду обичаните му опери.

" Преди 100 година Ататюрк беше споделил: Турция и България би трябвало да бъдат другари. Това, че всички са дружно тук на това гала-оперно турне, демонстрира, че този завет, тази аксиома е била годна преди 100 година, продължава да бъде годна и през днешния ден и се надявам, и съм уверен, че ще бъде годна и за в бъдеще ", сподели Ангел Чолаков - дипломат на България в Турция.

" Когато разменяме стока против пари, стоката остава единствено у единия. А когато споделяме изкуство като това на Софийската опера, и двете страни имат това изкуство ", сподели Кирил Вълчев - общоприет шеф на Българска телеграфна агенция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР