Култовият здравеняк Янко Ваташки ще излезе от затвора до Нова

...
Култовият здравеняк Янко Ваташки ще излезе от затвора до Нова
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Янко Ваташки излиза на свобода до Нова година

Култовият бабанка Янко Ваташки ще излезе от пандиза до Нова година, научи Lupa.bg.

Медията ни разбра още, че Янко Страшилището е трябвало да прекрачи прага на Софийския централен затвор още това лято, поради здравословните проблеми, които той има.

Ваташки обитава огромна част от присъдата си в лечебницата на пандиза поради диабет.

При предпочитание от страна на шефа на пандиза той е можело да бъде на независимост още този месец, излиза наяве обаче че ръководителят е отказал да подпише освобождението на здравеняка.

Така в най-лошия случай за Янко Ваташки, той ще прекрачи прага на пандиза най-късно през декември.

Служители на направление " Терор " от НСБОП задържаха 40-годишния Янко Лудия и 25-годишния му съизвършител през 2005-та година, като уличени за изнудване и закани за ликвидиране.

Ваташки е от доста години в пандиза по обвинявания за рекет, като за избран интервал той беше освободен от зандана и арестуван отначало.

В пандиза Ваташки се трансформира в главатар на лишените от независимост, който пази положителните хора попаднали зад решетките.

Един от наказаните е опрощение с декрет на вицепрезидента, а Ваташки бил в основата на това искане. Лишеният от независимост мъж е страдал от квадриплегия и е бил с изцяло парализирани ръце и крайници поради контузия на гръбначния дирек. Не се е движил и за него са се грижили от личния състав.

Адвокатката на Ваташки Елен Янкова прецизира, че клиентът ѝ е написал тъжба до Омбудсмана с молба за подпомагане от президента и в нея е показал казуса на парализирания пандизчия. Така се стигнало до помилването му. Освен работата в интерес на другите лишени от независимост Янко Ваташки взел участие в шампионат по шах и писал стихове за Великден.

Според адвокатката му той се е посветил на правата на пандизчиите. От доста години Ваташки е почетен член на Националното придвижване " Съвършена България ", а от началото на тази година бил определен единомислещо за негов ръководител. Движението се грижи за пандизчии, работи за възстановяване на изискванията в килиите и оказва помощ на обществено слабите, които лежат там.

В средата на април 1996 година Янко Ваташки инсценира личното си ликвидиране след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че по-късно самичък си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е погубен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР