Култовият катаджия Стефан Бадев-Маршала ще бъде почетен с възпоменателна вечер

...
Култовият катаджия Стефан Бадев-Маршала ще бъде почетен с възпоменателна вечер
Коментари Харесай

Честват най-строгия катаджия на републиката

Култовият катаджия Стефан Бадев-Маршала ще бъде почетен с възпоменателна вечер в чест на 100-годишнината от рождението му на 7 август. Мероприятието даже е влезнало в културния календар на община Смолян. Възпоменанието ще събере негови близки, доста санкционирани и зевзеци в читалище " Орфееви гори " в смолянския квартал " Райково ".

Маршала е катаджията, за който се носят митове. Той умря на 91-годишна възраст през 2011 година. За 85-годишнината беше награден с железен кортик и значка от някогашния министър на вътрешните работи Георги Петканов.

За Маршала и до момента се описват смешни случки от десетки хора в района поради непокътнатата му марка - последна суровост и лекост, с която пишел крути санкции на сгафилите водачи. За него описват, че е бил единственият катаджия с право да следи с бинокъл и на база на това наблюдаване да глобява. Маршала се позиционирал с бинокъла на избран завой по главния път през Рожен, който в този момент назовават Маршаловия завой. За да има сериозна видимост, окастрил много клони по пътя.

Култов е разказът по какъв начин глобил водач, като му декларирал, че за 50 км по завоите все е настъпил най-малко един път осовата линия. Прякора си получил от собствен съученик в гимназията, защото носел огромна фуражка. Не се обидил, а в противен случай, пуснал си огромен мустак, да дава отговор на прякора.

Стефан Бадев известно време е бил и основен редактор на издаваното в Смолян списание “Безаварийко “. При уволнението му го вършат „ Почетен чиновник на Министерство на вътрешните работи “. Не се възползвал от привилегиите, които дава това звание до края на дните си. Разказват, че не приемал никакви подкупи, даже и билети от Лили Иванова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР