Култовата синя китара на Кърт Кобейн от музикално видео от

...
Култовата синя китара на Кърт Кобейн от музикално видео от
Коментари Харесай

Пускат на търг култовата синя китара на Кърт Кобейн

Култовата синя китара на Кърт Кобейн от музикално видео от 90-те на сиатълската гръндж група Nirvana " Smells Like Teen Spirit " ще бъде оповестена за обмен през май. Очакванията са цената на емблематичния музикален инструмент да достигне до $800 000.

Клипът " Smells Like Teen Spirit " е гледан повече от 1,4 милиарда пъти в платформата YouTube.

" Синият Mustang Fender от 1969 година е може би един от най-известните китари ", означи пред CNN Мартин Нолан, изпълнителен шеф на Julien`s Auctions. Той добави, че това е една от най-емблематичните китари, предлагани в миналото на търг.

" Китарата е в комплект с оригиналния си калъф, а също и каишката, а това е в действителност значимо за колекционерите, които ще наддават за нея. Това е гаранция за оригиналността на китарата ", сподели Нолан, който разясни, че китарата е останала със фамилията след гибелта на Кобейн през 1994 година

Аукционната къща е пресметнала ценови диапазон за китарата от $600 000 до $800 000, само че Нолан означи, че " това е доста консервативна оценка за идния търг ".

По време на търга ще бъдат препоръчани и други продукти, принадлежали на рок легендата. Сред тях са портрет на Майкъл Джексън, нарисуван персонално от Кобейн, който се чака да донесе до $40 000, а също и една от колите му, Dodge Dart от 1965 година, която се чака да донесе сред $400 000 и $600 000.

От Julien`s Auctions оповестиха, че част от приходите ще бъдат дарени на благотворителна организация за психологично здраве.

Кърт Кобейн е водач на сиатълската гръндж група Нирвана. Той е текстописец и композитор на групата, китарист и изпълняващ основните вокали. През 90-те години на 20 век се трансформира в една от най-големите звезди в гръндж музиката, макар че той самият да не е желал да става звезда, нито се е чувствал удобно в тази роля. Повлиян от музиката на огромните рок групи от 1970-те и пост-пънка от 1980-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се трансформира в съществена музикална вълна на 1990-те. Обявен от доста медии и списания за реализатор на последното десетилетие на 20 век, Кърт, дружно с Нирвана, издига грънджа на международната сцена и трансформират този жанр в знак на младото потомство от този интервал. Но както пънка от средата и края на 1970-те, по този начин и грънджът има къс живот. За множеството почитатели гибелта на вокалиста на Нирвана поставя края на гръндж ерата, въпреки постигнатото от групата да е продължено от " Foo Fighters ". За разлика от множеството рок звезди Кърт Кобейн не е типичният сценичен актьор, а по-скоро затворен в себе си и апатично надъхан към славата реализатор, което още повече кара хората да го обожават, наричайки го " Бога на рока ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР