Кула. Поставяме паметна плоча на Йордан Гешев – един от

...
Кула. Поставяме паметна плоча на Йордан Гешев – един от
Коментари Харесай

Д-р Владимир Владимиров, кмет на Кула: Поставяме паметна плоча на Йордан Гешев – един от най-добрите акварелисти в страната

Кула. Поставяме паметна плоча на Йордан Гешев – един от най-хубавите акварелисти в страната, сподели за Радио „ Фокус “ – Видин доктор Владимир Владимиров, кмет на Община Кула. Той уточни, че Йордан Гешев е роден на 21 януари 1907 година в село Чичил и е живял известно време в Кула. „ Плочата, която ще бъде сложена в Кула, е по план на различен прочут кулчанин - проф. Пламен Вълчев от Художествената академия. Къщата, в която Йордан Гешев е живял в град Кула, се е намирала в двора на днешното приблизително учебно заведение „ Васил Левски “, уточни доктор Владимиров.
Йордан Гешев приключва украса в Художествената академия при проф. Харалампи Тачев. Работи най-вече в региона на акварелния пейзаж и основава забележителни творби – творбите му са над 1500. Голяма част от творчеството му заемат пейзажи от Рила, Пирин и Стара планина. Урежда 22 независими изложения в София и страната. Участва в общи, групови и окръжни изложения. Посещава Чехословакия, Румъния, Унгария, Югославия и Австрия. Почива на 22 септември 1973 година в София.
Анна ЛОЗАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР