Кукерски чанове огласиха днес Ивайловград за Сирни Заговезни. Градът, наричан

...
Кукерски чанове огласиха днес Ивайловград за Сирни Заговезни. Градът, наричан
Коментари Харесай

Кукери прогониха злите сили от Ивайловград

Кукерски чанове огласиха през днешния ден Ивайловград за Сирни Заговезни. Градът, именуван Южната приказка на България, тачи тази традиция от далечната 1914г., когато българи от Мала Азия се заселват в районаи я съхранява до през днешния ден, като я предава от потомство на потомство.

Рано сутринта по улиците на кв. Лъджата в Ивайловград излязоха кукерите, с цел да отбележат на Сирни Заговезни алегорично края на зимата. Шествието потегли от вкъщи на Бея, който се избира всяка година. Тазгодишният ще бъде разгласен след 17 ч. през днешния ден. Кукерите обикалят домовете, с цел да прогонят злите сили и заболявания, като назовават за здраве и благодат, а стопаните ги подаряват със сладки и варени яйца.

Със зрелищните си танци, атрактивни маски и звучни чанове кукерите разбудиха квартала, а с цел да станат част от античния обред пристигнаха десетки посетители от близо и надалеч. За Лъджата и Ивайловград Кукеровден е един от най-големите празници.


Традицията е съхранена до през днешния ден посредством и на кукерската група от 40 души с началник Иван Димитров, основана през 1972г. Тя е освен единствената в областите Хасково и Кърджали, само че и единствената, която играе неповторимото така наречен ляво хоро. Напук на дявола, споделя Иван Димитров.

Повечето от кукерите пазят облеклата и чановете от своите предшественици. В последните няколко години общината също оказва помощ освен за осъществяване на Кукеровден, само че и закупува чанове и кукерски костюми, които се съхраняват в читалището и ги употребяват тези, които не разполагат с такива, споделя Иван Димитров.

През годините на съществуването си водената от него кукерска група печели интернационално самопризнание и редица медали от влиятелни фестивали у нас и в чужбина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР