Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата

...
Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата
Коментари Харесай

Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата година

Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата година
Кукери изгониха злото от Разлог в първия ден на Новата година,предаде кореспондентът на БГНЕС за района.

По традиция на 1 януари кукери, маскирани с кожи и тежки звънци, и в разнообразни персонажи, обикалят домовете, гонейки злото и пожелавайки на стопаните да са здрави и щастливи през цялата година. После всички групи дефилират една след други на централния площад, където стартира националното забавление, наречено "Страчевата".

В първия ден на годината, още в ранна заран, град Разлог е огласен от гласа на 50-килограмовите звънци, както тук назовават чанове и хлопки, удрящи се в телата на „ чаушите", пригласят им тъпаните и зурните. Това е просто „ Старчевата", гордостта и успех на традициите в града, стартира новогодишното кукерско забавление.

Истинската мощ и сила на празника е в танца – в дългото, красиво и пъстро празнично хоро. На него могат да се видят даже няколко месечни бебета и 80-годишни хора – всички облечени в обичайни костюми. В целия бит, въпреки и невидимо, участват демоните, наричани в Разлог „ караконджули". Според визиите на предците ни те идват от различен свят – отвъдния.

Шумна забава и същински празник настава, когато от седемте квартала на града излизат сборни групи от „ чауши" (кукери), моми и ергени в национални носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, както и други персонажи, съпровождани от оркестър със зурни и тъпани.
 „ Старчевата" - горделивост и успех на традициите в Разлог „ Старчевата" - горделивост и успех на традициите в Разлог / БГНЕС
Най-атрактивната група от „ Старчевата" е тази на „ чаушите" – въоръжените пазачи. Според традицията това са млади мъже, неженени, неполагали воинска клетва, облечени в специфичен ритуален костюм от овчи или кози кожи, с висока островръха шапка отново от кожи, покриваща и лицето на обредния персонаж. На кръста носят по четири огромни чана, а в ръцете си носят бич.

Във времето на хаоса, съгласно националните показа от Игнажден до Водици – Йордановден, т. е. близо месец, тези млади мъже всяка нощ до първи петли обикалят града и неговото землище, с цел да прогонят злите демони, пристигнали от отвъдния свят.

Водач и уредник на групата е „ Старейшината" – млад и влиятелен мъж, със семейство. В деня на празника той е облечен в празнична мъжка зимна носия, без маска на лицето, само че наложително с гега в ръка, тя е неговия „ жезъл"

Този персонаж е наместник на Бога на земята. Редом с него е „ основният ергенин", облечен в празнично ергенско облекло, а неговите обредни атрибути са маската на лицето, островръхата шапка и сабя в ръка. Функцията му е да събира хората, да води хорото, островръхата шапка и сабята, недвусмислено дефинират символното значение на този неизменен персонаж–той е материализиран облик на дейното, оплождащо мъжко начало.
 С оригиналността си, кукерското забавление в Разлог е известно освен в страната ни, само че и в чужбина С оригиналността си, кукерското забавление в Разлог е известно освен в страната ни, само че и в чужбина / БГНЕС
Друг главен персонаж от „ Старчевата" е „ невестата" – жена, която е раждала и още веднъж ще ражда. И това е маскиран млад неженен мъж, неполагал воинска клетва. Той е с маска на лицето, облечен в женски обичаен костюм и с подчертана бременност. На гърба си в обичайната цедка носи пай дърво – борово, дъбово, буково, които са свещените дървета за българина. Персонажът „ невеста" не е нищо друго с изключение на раждащото, даващо живот женско начало.

Така хванати за ръце в общ танц, с нестихващи благопожелания и усмивки през цялото карнавално шествие постоянно хората на Разлог и техните посетители посрещат нова година. На този празник разложани се стремят да дадат нещо от себе си и на другите. Отправят се пожелания, наричания и благословии.

С оригиналността си, кукерското забавление в Разлог е известно освен в страната ни, само че и в чужбина. Сборни групи от седемте квартала на Разлог са взели участие в доста интернационалните и национални карнавали

Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

На всяка втора година града е хазаин на Международният кукерски карнавал, който събира маскарадни и кукерски групи от целия свят. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР