„Траур на всяка улица“: пакистански град, смазан от самоубийствен бомбен атентат

...
Куета, Пакистан — Мунир Ахмед Балоч посрещна поток от посетители,
Коментари Харесай

Куета, Пакистан — Мунир Ахмед Балоч посрещна поток от посетители, идващи в резиденцията му в Мастунг, на около 50 км (31 мили) от град Куета в югозападен Пакистан, пристигайки, за да изрази съболезнования за смъртта на по-малкия си брат Сарфараз.

В петък братята бяха събрани със стотици други богомолци пред местна джамия, когато атентатор самоубиец се взриви. Паството се събра, за да отбележи рождения ден на пророка Мохамед.

В един миг празненството се превърна в траур, който сега обгръща града в югозападната провинция Белуджистан. Броят на жертвите на бомбения атентат достигна 60, а десетки други са ранени и са на лечение в столицата на провинцията Куета.

Сред загиналите е 24-годишният Сарфараз. „Бях в последните редове на събранието, но брат ми остави ръцете ми и продължи напред. Не мога да обясня с думи това, което видях след взрива“, каза 35-годишният Мунир Ахмед Балоч пред Ал Джазира от Мастунг по телефона.

„Днес хората скърбят във всяка улица и село на Мастунг. Не можем да разберем кой може да извърши такова мръсно действие на свещено религиозно събрание.“

Досега нито една група не е поела отговорност за атаката. Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) се дистанцираха от бомбардировките. И все пак безпокойството, обхванало града, отказва да отслабне два дни по-късно.

Бизнес общността в провинция Белуджистан наблюдава стачка в неделя, за да скърби за жертвите на взрива в Мастунг и да покаже солидарност със семействата им. Магазините са затворени в Quetta, Mastung и други градове, включително Khuzdar и Kalat.

„Затворихме бизнес разговор в цялата провинция, за да скърбим за мъчениците от взрива в Мастунг“, каза пред Ал Джазира Мохамед Ясин Менгал, генерален секретар на Anjuman e Tajran (Асоциацията на членовете на бизнес общността) Quetta. „Правителството трябва да бъде по-склонно към закона и реда, защото тероризмът унищожи бизнес дейностите в Белуджистан.“

В село Кад Коча, на около 8 км (5 мили) от Мастунг, Захур Ахмед в неделя скърбеше за смъртта на четирима членове на семейството му – двама братя и двама братовчеди – които бяха отишли ​​в джамията облечени в нови дрехи , но никога не се върна.

„Ние присъстваме на тържествата на Ейд Милад ул-Наби всяка година, за да покажем любов към нашия пророк. Но хората, които нападнаха невинни хора в този свещен ден, не са мюсюлмани“, каза Захур. Той каза, че се моли на Бог да приеме мъченичеството на братята му.

Пакистан се бори с въоръжени групировки през последните 15 години, но южноазиатската нация стана свидетел на драматичен скок на атаките от ноември 2021 г., след като крехкото мирно споразумение между правителството и TTP се провали.

По-рано тази година повече от 100 души бяха убити при бомбен взрив в джамия, разположена в полицейския квартал в северозападния град Пешавар.

Служебното правителство на Пакистан, натоварено с провеждането на мирни избори в страната през януари 2024 г., се бори да се справи с подобни атаки.

В събота временният министър на вътрешните работи Сарфараз Бугти заяви, че правителството е знаело кой е участвал в атаката срещу Мастунг и че виновните няма да бъдат пощадени. „Ние ще отмъстим за кръвопролитието на пакистански граждани с всички сили и съвместна синергия“, каза Бугти пред репортери в Куета.

Правителството на Белуджистан обяви обезщетение от 1,5 милиона рупии ($5184) за жертвите на взрива в Мастунг.

Но парите нямат голямо значение за семействата, които са загубили роднини.

Шахбаз Хан Балоч пътува до Куета от отдалечено село, Шариф Абад, в неделя сутринта, за да види ранени роднини, които се лекуват в травматологичния център на Гражданската болница в Куета. Той загуби 13 членове на семейството си при атентата в петък. „Цялото село е в траур, защото има много семейства, които са загубили четирима или петима членове при взрива“, каза той.

Той призова пакистанското правителство да предостави качествени здравни заведения на ранените членове на семейството - един от които е в критично състояние, след като беше ударен от треска в главата си.

„Оставихме ги с радост да участват пълноценно в празненствата за рождения ден на пророка Мохамед, но минути след атаката получих обаждане, събранието беше ударено от мощна бомбардировка“, спомня си той.

„Изтичах към мястото, където видях само кръв и тела, проснати на земята.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР