Кучето може да бъде най-добрият приятел на човека, или поне

...
Кучето може да бъде най-добрият приятел на човека, или поне
Коментари Харесай

Защо кучетата лаят без повод

Кучето може да бъде най-хубавият другар на индивида, или най-малко по този начин гласи теорията. Но тази връзка може да бъде подложена на тест, когато то стартира да лае без причина по някой празен ъгъл на стаята или на всички места, където не наподобява да тече някаква активност.

Дали кучето халюцинира? Дали влиза по отношение на кораба-майка? Или просто желае да докара притежателя си до ръба на здравия разсъдък?

Според Американския киноложки клуб (АКК) най-често срещаното пояснение за безпричинното джавкане е… че то в действителност въобще не е неоснователно. Вероятно хората просто не са в положение да възприемат каквито и да било образни, звукови или обонятелни сигнали, които кучето усеща.

Кучетата явно са снабдени с по-добър слух, в това число със способността да откриват звуци, които са с по-висока периодичност. Така то може да реагира на звук, който човек не би могъл да чуе – да вземем за пример далечна автомобилна тревога.

Ако кучето лае видимо без провокация през нощта, това може да се дължи на обстоятелството, че шумът в околната среда в този миг е дребен и то е по-настроено към звуците от други кучета. И защото те са териториални животни, лаят на едно може да се трансформира в лай на доста.

Кучетата също по този начин виждат по-добре в тъмното от хората с помощта на способността им да вкарват повече светлина в ретината си. Ако любимецът ви реагира на видимо празно място, допустимо е нещо скрито за нас да е привлякло вниманието му.

Това не значи, че кучетата лаят единствено когато се задействат кучешките им сетива. Някои може да лаят непринудено от досада, като в този случай евентуално са им нужни повече извършения или време за игра. Възможно е също по този начин да се пробват да привлекат вниманието на стопанина си.

АКК предлага на притежателите да заобикалят да се карат на кучетата си поради джавкам им, защото те просто се пробват да бъдат бдителни. Вместо това можете да опитате да успокоите кучето, с цел да му дадете да разбере, че сте наясно с неговата угриженост. Ако то постоянно лае, до момента в който гледа през прозореца, можете да се опитате да ограничите гледната му точка със пердета. Ако подозирате, че източникът е звуков сигнал, по същия метод може да ви помогне някакъв бял звук, да вземем за пример от тв приемник или радио.

По-рядко хроничният лай може да е симптом на когнитивни проблеми. Ако изблиците са непрекъснати и в действителност сте сигурни, че няма съответен дразнител за тя, може да помислите за посещаване при ветеринар.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР