Кучето Лайка е първото животно, полетяло в орбита около Земята.

...
Кучето Лайка е първото животно, полетяло в орбита около Земята.
Коментари Харесай

Да си спомним космонавта, излетял на 3 ноември 1957 г.

Кучето Лайка е първото животно, полетяло в орбита към Земята. То е изстреляно на борда на руския сателит „ Спутник-2 “ на 3 ноември 1957 година

За да се приспособяват кучетата към лимитираното пространство на дребната кабина на „ Спутник-2 “, те били държани за 15-20 дни в прогресивно намаляващи кафези. Освен това кучетата били сложени в центрофуга, която симулирала ускоряването на ракетата, както и в симулатори, в които трябвало да свикнат с шумовете на кораба.

Според документи на НАСА Лайка е била сложена в спътника на 31 октомври 1957 година - 4 дни преди старта на задачата. Температурата на площадката за политане била извънредно ниска за това време на годината и се наложило контейнерът да бъде обвързван посредством маркучи с климатик, който да поддържа контейнера на Лайка топъл.

Тясната кабина на Спутник-2 разрешавала на кучето да лежи или да стои. Тя била с мека обшивка. Въздушната система осигурявала О2, а охлаждащият вентилатор бил надъхан да се включи, когато температурата в кабината надвиши 15°C. Храната и водата били в желирана форма.

Сензорите демонстрират, че по време на изстрелването стойностите на пулса на Лайка скочили три пъти спрямо индикаторите в умерено положение. След достигането на безтегловност те намалели, само че това лишило три пъти повече време, в сравнение с при тестванията на земята, очевиден индикатор за стрес.

Лайка умира няколко часа след изстрелването от стрес и прегряване, евентуално породени след несполучливото обособяване на непотребния товар от животоподдържащия модул. Истинската причина и време на гибелта са оповестени чак през 2002 година. Дотогава се твърди, че Лайка умира вследствие на изчерпване на кислорода. Въпреки че Лайка не оцелява, опитът потвърждава, че жив пасажер може да бъде изстрелян в орбита към Земята и да издържи на безтегловността.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР