Кучетата преживяват с по-малък страх фойервeрките и гръмотевиците, ако като

...
Кучетата преживяват с по-малък страх фойервeрките и гръмотевиците, ако като
Коментари Харесай

Кучетата се плашат по-малко от фойерверки, ако са израснали с други себеподобни

Кучетата претърпяват с по-малък боязън фойервeрките и гръмотевиците, в случай че като дребни са били отглеждани с други себеподобни, откриха финландски учени, представени от в. "Дейли мейл ".

Изданието напомня, че 45% от шаровците във Англия изпитват под паника боязън от гърмежите на пиратки и фойерверки. Финландските учени изследвали факторите, предизвикващи смут при тези четириноги.

Оказало се, че ранната социализация на кучетата със себеподобни, в по-късен стадий от живота им води до по-малък боязън от шума на пиротехниката. Възрастта, броят на кучетата в дома, породата и кастрацията също били от голяма важност за степента на изпитвания боязън от фойерверки.

Лабрадорите и немските овчарки, съгласно финландските откриватели, били най-безстрашни и минимум се впечатлявали от гърмежите. Леко понасяли и гръмотевиците, добавя Българска телеграфна агенция.

Най-плашливите се оказали кеърн териерите. Кучетата, които били физически дейни над 3 часа на ден, също проявявали по-явни призраци на дръзновение. Що се отнася до масата на четириногите, по-големите породи се оказали по-малко плашливи от представителите на дребните породи.

Учените провели проучване с финландски стопани на кучета, които трябвало да попълнят въпросници по отношение на реакцията на техните домашни любимци по отношение на стряскащи шумове. Оказало се, че 7 809 кучета не се плашели от сходни дразнители, до момента в който 1704 изпитвали под паника боязън от тях. Шаровците били на възраст от 2 месеца до 17 години.

С възрастта кучетата ставали по-плашливи до 10-годишната си възраст. След което помъдрявали и не реагирали под паника на пиротехниката. С по-големи прояви на боязън при тези шумове се оказали кастрираните домашни любимци, открил екипът на Ема Хаканен от университета в Хелзинки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР