Кучетата и котките, които живеят заедно с пушачи, са изложени

...
Кучетата и котките, които живеят заедно с пушачи, са изложени
Коментари Харесай

Домашните любимци на пушачи вероятно пушат пасивно по хиляди цигари всяка година

Кучетата и котките, които живеят дружно с пушачи, са изложени на заплаха от редица болести, в това число рак на белия дроб, поради голямото количество цигари, които са принудени да употребяват пасивно. Според ново проучване, извършено от застрахователната компания MORE TH> N, средностатистическият пушач, който има домакински любим, пуши по 9 цигари дневно, до момента в който животинчето е край него. Това значи, че всяка година до е изложено на 3285 цигари!

Изследването е извършено измежду 2000 пушачи, които гледат домашни любимци. 22 % от тях признават, че пушат цигари доста повече от междинното и тровят живота на животинчетата с по 15 цигари дневно (което прави 5500 на година).

Над ¾ от хората признават, че не престават да пушат, макар че знаят, че това вреди на домашните им любимци. 68 % са декларирали, че ще обмислят опцията да спрат, в случай че ветеринар им каже, че техният табиет разболява кучето или котката им.

Рискът животинчето да заболее в действителност е много висок. Изследване, извършено през 2015 година, открива, че пасивното пушене е доста по-опасно за домашните любимци, в сравнение с за хората. Това е по този начин, защото котките и кучетата прекарват доста повече време в дома, влизайки в контакт с килимите да вземем за пример, където канцерогенните частици се натрупват най-вече.

Изследване от началото на 90-те години пък демонстрира, че кучетата, които живеят в домове на пушачи, са изложени на 60 % по-висок риск от развиването на рак на белия дроб от тези животинчета, които дишат чист въздух.

Интересното в тази ситуация е, че други проучване открива, че породите с дребни муцуни (като мопсовете например) са изложени на по-висок риск от рак на белия дроб. Същевременно тези с по-дълги муцуни могат да получат рак на носа (може би тъй като канцерогените в цигарения пушек остават в удължените им носни кухини).

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР