Куба, затънала в енергийна криза, довела до чести спирания на

...
Куба, затънала в енергийна криза, довела до чести спирания на
Коментари Харесай

Куба търси спасение в плаващите турски електроцентрали

Куба, затънала в енергийна рецесия, довела до чести прекъсвания на тока, договаря с турска компания да удвои мегаватите, които сега създава за страната от корабни генератори, намиращи се в морето. Това са споделили за Reuters двама души, осведомени с полемиките.

Кубински чиновници водят договаряния с Karpowership, един от най-големите международни оператори на плаващи електроцентрали и част от основания в Турция Karadeniz Holding, споделиха източниците. Компанията към този момент има пет кораба, работещи край Куба, с потенциал към 250 мегавата (MW).

Страната, ръководена от комунистите, би трябвало да генерира повече от 3000 MW, с цел да отговори на минималното търсене, а сега създава сред 2000 и 2500 MW.

Кубинският народен електрически съюз не отговори на искане за коментар. Karadeniz отхвърли коментар.

Източниците, поискали анонимност заради чувствителността на договарянията, споделиха, че диалозите са били съсредоточени върху това по какъв начин да се подсигуряват лизингови заплащания от Куба.

Търговското ембарго на Съединени американски щати прави западните финансови транзакции доста сложни и Куба изпитва дефицит на пари и изостава в заплащанията към доста снабдители и сътрудници в взаимни предприятия “, сподели един източник.

Експерти споделят, че турската компания ще би трябвало да усили флотилията си край Куба, с цел да създаде нужното количество сила. Енергийните кораби носят личен генератор, захранван с петрол или газ, закотвени са покрай сушата и се свързват към локалната електрическа мрежа. Те са наети от страната хазаин.

Сделката, в случай че се придвижи напред, ще обезпечи бързо и по този начин нужното облекчение за изпадналото в усложнение кубинско държавно управление, защото спиранията на електрозахранването се разпространиха из целия остров и се усилиха по времетраене.

Куба обезверено се нуждае от повече електричество.

Енергийната рецесия, с спирания на тока в блокове от 4 до 6 часа два пъти на ден или повече в по-голямата част от страната, е може би най-болезненият признак на една по-дълбока финансова рецесия, породена от външни фактори, като глобите на Съединени американски щати, пандемията от COVID-19 и неприятното икономическо ръководство.

Кубинците живеят и при дефицит на храна, медикаменти и гориво, което ги принуждава да чакат на дълги опашки за съществени артикули.

Имаше разпръснати, дребни митинги това лято, а американските управляващи записаха рекордните 175 000 кубинци на американско-мексиканската граница от октомври до момента, съгласно статистиката на организацията за митническа и гранична отбрана на Съединени американски щати.

Кубинските електроцентрали са остарели, на междинна възраст 35 години, с аварийна система от стотици по-малки генератори на най-малко 15 години. Само 5% от силата идва от различни енергийни източници.

Правителството упреква неналичието на средства за неспособността си да модернизира остарялата си мрежа и споделя, че повредите, а не дефицитът на гориво, са главната причина за прекъсването на тока.

Министърът на енергетиката и минното дело Ливан Аронте Крус сподели предходната седмица, че страната се надява да отстрани спиранията до края на годината, частично посредством прибавяне на „ 531 мегавата към индустриалния потенциал посредством нови вложения “ – число, понижено до 450 MW от президента Мигел Диас-Канел през уикенда.

Омар Рамирес Мендоса, заместник-директор на държавния електроенергиен монополист, сподели по държавната телевизия, че „ 240 MW (от 450 MW) ще дойдат от мобилно произвеждане “.

Останалата част от новия потенциал ще пристигна от модернизирането на съществуващи уреди благодарение на задгранични сътрудници в района Моа в източна Куба и в специфичната зона за развиване Мариел навръх запад от Хавана, сподели Рамирес.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР