Куба се готви за мащабна парична и икономическа реформа. Не

...
Куба се готви за мащабна парична и икономическа реформа. Не
Коментари Харесай

Куба се готви за мащабна парична и икономическа реформа

Куба се готви за огромна парична и икономическа промяна. Не става дума единствено да се обединят двете локални валути: когато кубинското държавно управление задейства от 1 януари тази промяна, оповестена преди години, то ще предприеме и огромна смяна на стопанската система на страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Името на тази интервенция, наречена "Да въведем още веднъж ред ", не e определено инцидентно, тъй като една от задачите е кубинската стопанска система да стане по-предвидима в очите на задграничните вложители.
Властите към този момент разкриха някои детайлности от промяната, с цел да успокоят популацията. Те обявиха, че това няма да бъде стратегия за строги икономии в духа на неолиберализма и че "никой няма да бъде оставен без средства ".

Мнозина кубинци обаче са обезпокоени поради сложността на плана и евентуалната инфлацията, която ще пристигна с осъществяването му. Общо шест механизма ще бъдат задействани:

1 - Премахване на конвертируемото песо (CUC)

Това е неповторима система и няма друга като нея по света: от 26 години Куба има две локални валути - кубинското песо (CUP), употребявано от страната, с цел да изплаща заплати и да задоволява главните потребности, и конвертируемото песо (CUC), чийто курс изкуствено бе привързан с щатския $. С премахването на тази втора валута управляващите желаят най-много да лимитират несъответствията в стопанската система.

2 - Уеднаквяване на валутните курсове

Без подозрение това е най-важната и най-чувствителната мярка в подготвяната промяна. В момента държавните предприятия, които съставляват 85% от стопанската система, са облагодетелствани от преференциален курс, при който едно CUP се разменя за един щатски $. Този курс е преимущество за тях при вноса, само че пък не ги предизвиква да работят за експорт. Идеята е курсът занапред нататък да бъде 24 CUP за един $, както за предприятията, по този начин и за физическите лица, с цел да се възвърне уравновесена връзка сред националната стопанска система и външния пазар, от който Куба е мощно подвластна.

3 - Давалвация на националната валута

Властите са планували, без към момента да са показали съответни числа, националната валута да бъде мощно девалвирана по отношение на щатския $ (неотдавна още веднъж въведен на острова в някои магазини). Тази мярка ще се отрази на спестяванията, на цената на заплатите и на цените.

4 - Повишение на цените

Правителството чака доста покачване на цените на острова, само че към момента не прецизира мащаба на скока.

5 - Премахване на дотациите

Голямата смяна във философията на досегашната политика със състои в следното: управляващите желаят да отстранен множеството дотации, които са в поддръжка главно на държавните предприятия, само че и на жителите на страната. До избран период ще изчезнат купонните книжки, по този начин наречени либретас (libretas). Ще останат единствено помощите при ценообразуването на млякото за децата и лекуването на хроничните заболявания.

6 - Повишение на заплатите и пенсиите

За да може популацията да понесе удара, държавното управление е планувало приблизително нарастване на заплатите с 450%, а на пенсиите - с 500%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР