Куба обяви, че ще допусне чуждестранни инвеститори в сектора на

...
Куба обяви, че ще допусне чуждестранни инвеститори в сектора на
Коментари Харесай

Куба отваря вътрешната си търговия за чуждестранни инвеститори

Куба разгласи, че ще допусне задгранични вложители в бранша на търговията за първи път от 60 години насам. Този ход е огромна смяна за комунистическото държавно управление на островната страна и прекатурва политиката на Фидел Кастро от 60-те години за национализация на частния бизнес, оповестява BBC.

Причината е, че Куба е изправена пред най-тежката икономическа рецесия от десетилетия, с възходящи цени и публично неодобрение.

Мярката има за цел да се оправи с дефицита на съществени артикули, като храна и медикаменти, само че няма да се простира до цялостно отваряне на търговията. Правителството разгласи, че задграничните вложители ще могат да имат напълно или отчасти основани в Куба търговци на едро.

Търговията на дребно обаче няма да бъде отворена за интернационалните вложители без инспекция, защото „ държавният пазар би трябвало да доминира “, сподели министърът на външната търговия Бетси Диас Веласкес.

Министърът на стопанската система на Куба Алехандро Гил съобщи, че този ход ще разреши разширение и диверсификация на доставките за популацията и ще способства за възобновяване на локалната промишленост.

През 1969 година Фидел Кастро национализира кубинската частна промишленост за търговия на едро и дребно. Новият законопроект за задгранични вложения обаче признава, че централизираното ръководство не може да позволи казуса с дефицита на съществени артикули без вложения от чужбина.

Според новата политика бизнесите, които са основани в Куба от няколко години, ще бъдат предпочитани. Правителствени чиновници споделиха, че ще дадат преимущество на покупко-продажбите с компании, продаващи зелени енергийни технологии и съоръжение, които биха могли да подтикват локалното произвеждане. Той добави, че първоначално няма да има пазарна конкуренция.

Кореспондентът на BBC за Централна Америка и Куба Уил Грант споделя, че този ход е нещо, на което твърдолинейните партийни функционери се опълчват от години и триумфът му никога не е обезпечен. Освен това строго следената от страната комерсиална среда на Куба не я прави привлекателна алтернатива за множеството вложители.

Някои магазини в страната трябваше да вкарат дажби и купони, с цел да подсигуряват, че потребителите имат достъп до съществени продукти, като олио за готвене.

Хиляди хора показаха гнева си от високите цени и дефицита на храна и медикаменти на митинги в цялата страна. Неразрешените обществени събирания обаче са противозаконни в Куба и вследствие на това доста от стачкуващите бяха задържани.

Пандемията от COVID-19, по-ниските дотации от Венецуела и строгите ограничавания и наказания на някогашния американски президент Доналд Тръмп на острова способстваха за икономическите проблеми.

През май тази година Съединени американски щати се съгласиха да облекчат глобите против Куба от ерата на Тръмп. Съгласно новите ограничения, утвърдени от администрацията на Байдън, рестриктивните мерки за пътешестване и размера на паричните суми, които кубинските емигранти в Съединени американски щати могат да изпращат на фамилиите си в Куба, бяха облекчени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР