КТ "Подкрепа" настоява за увеличение на допълнителното заплащане за нощен

...
КТ "Подкрепа" настоява за увеличение на допълнителното заплащане за нощен
Коментари Харесай

КТ Подкрепа настоява за по-високо заплащане на нощния труд

КТ "Подкрепа " упорства за нарастване на спомагателното възнаграждение за нощен труд, като то стане % от минималната работна заплата за страната - 0,5 % от нея за един час нощен труд. Това сподели пред публицисти Здравчо Здравчев, ръководител на Национална федерация "Техническа промишленост, просвета, информатика " към КТ "Подкрепа ". Той и други специалисти от Синдиката внесоха предлагането в подкомисията по приходите към Националния съвет за тристранно съдействие.
Представителите на синдиката носеха тениски с надписи "Нощният труд е на ниска цена пъкъл ".

Ако настояването на синдиката се удовлетвори, заплащането за час нощен труд при сегашната минимална работна заплата, ще стане 2,55 лева или 17, 85 лева за една нощна промяна. При минимална работна заплата 560 лв. - заплащането за час нощен труд ще стане 2,80 лв..

Финансово-икономическите претекстове за желаното от КТ "Подкрепа " нарастване са, че актуалният принцип на установяване на спомагателното възнаграждение за нощен труд не се отразява на динамичността в заплащането на труда - сегашната му стойност от 0,25 лева на час е избрана през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лв., а в този момент минималното хонорари е 510 лв.. Преди това има също един дълъг интервал, в който заплащането за нощен труд не е променяно - от 1997 година, когато то е било седем стотинки за час.

Приходите за осигурителната система биха били милиони в допълнение, са пресметнали от КТ "Подкрепа ". За една година отчисленията, които се вършат за един човек, който поставя нощен труд осем пъти в месеца, са 13 лв. и 44 стотинки за здравна осигуровка, сподели Здравчев. По думите му тези пари не могат да платят и един ден болничен, а това е трудът, който се характеризира с максимален риск и заболеваемост. Държавата губи от отчисленията за осигуровки и дотира работодателите, добави Здравчев.

Още през април Конфедерацията почна акция за ограничение на полагането на нощен труд. Световната здравна организация излезе със мнение, че нощният труд трайно поврежда здравето на служащите и би трябвало да се ограничи, изясни при оповестяването на акцията Здравчо Здравчев.

Според КТ "Подкрепа " осъществените многочислени проучвания на полагащите нощен труд откриват нарастване на риска от болести на сърдечно-съдовата система с 40 на 100, с три пъти от рак на простатата, с 30 на 100 от рак на гърдата, с 40 на 100 от рак на белите дробове и на пикочния мехур, депресии, диабет и метаболитни проблеми. Социалните опасности са свързани с проблеми в фамилията, обществена изолираност и като разследване репродуктивни проблеми, което пък довежда и до демографски проблеми.

С нощен труд са заети над 400 000 души в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР