КТ Подкрепа настоява плащането на нощния труд да е процент

...
КТ Подкрепа настоява плащането на нощния труд да е процент
Коментари Харесай

КТ Подкрепа иска десетократен ръст в заплащането на нощния труд

КТ " Подкрепа " упорства заплащането на нощния труд да е % от минималната работна заплата и да се ограничи полагането му. Това заяви пред публицисти в Ловеч в понеделник водачът на синдиката Димитър Манолов. По думите му десетократно нарастване на заплащането би било заслужено сега.

Сегашната ставка за нощен труд от 0.25 лева на час е избрана през 2007 година при минимална работна заплата за страната от 180 лв., а в този момент минималното заплащане е 510 лв..

В България 400 хиляди души редовно поставят нощен труд.

" На годишната конференция на Международната организация на труда в българския отчет включихме тази тематика и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се заплаща по 12 евроцента на час - нещо което е парадокс ", съобщи Манолов.

" България е една от страните, в които се поставя най-вече нощен труд, който е извънредно нездравословен за здравето на хората, тъй че ние ще продължим тази акция. Затова ще създадем интернационална конференция другата седмица ", сподели Манолов.

През април КТ " Подкрепа " разгласи началото на акция за почтени условия и възнаграждение на нощния труд.

Световната здравна организация излезе със мнение, че нощният труд трайно поврежда здравето на служащите и би трябвало да се ограничи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР