КТ "Подкрепа" и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното

...
КТ "Подкрепа" и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното
Коментари Харесай

Синдикати внесоха 101 000 подписа с искане за по-висока цена на нощния труд

КТ "Подкрепа " и КНСБ внесоха 101 000 подписи в общественото министерство с претенции за повишение цената на нощния и ексклузивен труд.
"На първо място споразумяване на заплащането на нощния труд. Заедно с него се желае да се заплаща и времето за разположение. Хората желаят почтено възнаграждение и на изключителния труд ", уточни настояванията на работещите ръководителят на КНСБ Пламен Димитров и изясни, че подобен труд би трябвало да се позволява единствено в производствата с непрекъсваем развой.
Той сподели, че подписите са били събрани по време на пандемията и те отразяват настояванията на всички браншове на стопанската система, от всички райони на страната.
Димитров разгласи, че ще продължат да работят и по въпроса нощният труд да бъде привързан с главната, а не с минималната, работна заплата.
„ С тази подписка ние повдигаме тези няколко въпроса да бъдат съответно и законосъобразно уредени в Кодекса по труда, в отворения му за изменение времеви прозорец. Ние не предлагаме да се договаряме с работодателите, даже с МТСП. Ние предлагаме правни причини, които потвърждават нашата справедливост и пожелаваме да се съблюдава законодателството, което е нарушавано над 20 години в България от всички предходни държавни управления “, съобщи Димитров.
Колегата му от КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов посочи, че хората желаят да се ползва сумирано работно време единствено там, където това е неизбежно.
„ Да се спре разхищаването на ексклузивен труд в България посредством стопански ограничения и въвеждане на разнообразни способи за неговото доплащане, което да е доста по-високо от настоящето “, акцентира той и добави, че ще продължат да упорстват за ограничение на полагането на ексклузивен и нощен труд. Според него всеобщо се злоупотребява с тези типове труд.
„ В България над 400 000 индивида редовно поставят нощен труд “, разгласи Манолов.
От своя страна общественият министър Деница Сачева благодари за самодейността на двете най-големи синдикални организации.
„ Предложенията, които са свързани със сумираното работно време, част от тях са намерили отражение в актуалните ни оферти за изменение на КТ във връзка с понижаване на времето на сумирано работно време от 6 на 4 месеца “, съобщи тя и добави, че измененията следва да бъдат разисквани и със обществените сътрудници.
Сачева напомни, че са направени стъпки и във връзка с нощния труд.
„ От 1 януари 2021 година 0,15% от минималната работна заплата да бъде спомагателното заплащане за нощния труд, само че не по-малко от 1 лева “, уточни министърът и добави, че в границите на идващия месец това решение се чака да бъде признато от Министерския съвет.
Тя даде обещание, че разговорът във връзка с нощния труд ще продължи и ще бъдат посочени секторите, в които нощният труд е неминуем.
Сачева добави още, че по време на днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие ще бъде разискван и новият дизайн на мярката 60/40.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР