КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят

...
КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят
Коментари Харесай

Само 10 от 40 генерали в армията са се отказали от пенсия и заплата

КСО дава право на военнослужещите при избрани условия да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. Тази опция имат 2500 военнослужещи, като 1500 са се възползвали от нея. От 40 генерали 10 са сторили това. Последните считат, че не е етично като командири да вземат и пенсия.
Предстои военните пенсии да бъдат включени в разноските за защита и за това се търси ограничение на опцията за приемане на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, само че да могат

Мотивите на държавното управление висшите офицери да получават и пенсия и заплата бяха изложени от заместник-министъра на защитата ген. Атанас Запрянов. Главната цел на измененията е по-нататъшно решение на казуса с недостига на фрагменти в армията. Независимо от взетите ограничения, той е над 5 хиляди офицери, сержанти и бойци.

Темпът на попълване не удовлетворява. През 2019 година са напуснали армията 811 души, а са признати 1100. Три съществени решения се оферират в това отношение. Първото е увеличение с три години на пределната възраст за военна работа за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години, написа Otbrana.com.

Второто е основаване на законова опция за увеличение на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на защитата, надлежно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна работа на 40 години за всички категории военнослужещи.

Предстои военните пенсии да бъдат включени в разноските за защита и за това се търси ограничение на опцията за приемане на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, само че да могат да служат по-дълго след надлежно стимулирано предложение.

Около 40 млн. лева имал разноски бюджетът на МО поради пенсии. Анализите показвали, че вследствие на тези ограничения през 2025 година ще има 1237 военнослужещи, които са придобили право на пенсия, само че не са го упражнили. Т.е. ще бъдат спестени средства за 1237 военни пенсии. А с пенсия и заплата ще останат 200. За нас, споделя ген. Запрянов, това е ход за справяне с некомплекта, написа още Pan.bg.

Но не единствен. В Програмата за развиване на отбранителните качества до 2032 година, която следва да бъде призната, ще има развърнат обществен пакет. Той ще включва и обезпечаването на жилища. В тези промени на закона е заложен ротационният принцип на кариерно развиване на офицерите, което постанова тяхното по-голямо обществено обезпечаване. Комплекс от ограничения се постанова и от упования извод от провеждащия се Стратегически обзор на защитата за увеличение числеността на Въоръжените сили.

От думите на полковник Станчо Кайков, заместител - шеф на дирекция „ Управление на човешките запаси в отбраната”, с измененията би могло да се задържи текучеството в армията, с цел да извършва своите конституционни отговорности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР