КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще

...
КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще
Коментари Харесай

Проф. Ал. Маринов: КСНС е знак за РСМ да не разчита на разцепление в българската позиция

КСНС е знак, че българската позиция за Северна Македония ще бъде разисквана и осъществена със единодушие на основните политически фактори на страната. Това е доста значимо, тъй като през последните месеци нашите съседи (РСМ) се опитваха да осъществят една не изключително положителна тактичност - посредством практикуване на напън, посредством лобиране в някои столици в Западна Европа и посредством спонсориране на много враждебни към България материали в непознатия щемпел, които изопачават българската позиция. Сега би трябвало да е ясно, че не си коства да разчитат на внасянето на някакво разединение ".

Коментарът направи пред БНР проф. Александър Маринов, ръководител на Стратегическия съвет при президента Румен Радев. По думите му ядрото на българската позиция е спазването на основополагащи европейски критерии и правила.

" Трябва да е ясно, че ние не преглеждаме процесите към РСМ като еднократен акт с официално значение. Ние в действителност демонстрираме, че желаеме да построяваме пълноценни добросъседски връзки, които са всевъзможни - стопански, културни, просветителни и така нататък... Разширяването на акцентите не е подценяване на историята, а осъзнаване, че не можем да градим днешните и бъдещите си връзки единствено към историята. Не считам, че някой в България ще направи компромис по фундаменталните исторически въпроси, които са потвърдени от науката ".

Никой няма желание да търгува с българската история, безапелационен беше проф. Маринов и добави, че историческите въпроси са за историците:

" За нас е доста по-важно по какъв начин през днешния ден се пазят и подсигуряват правата на хората, които се дефинират като българи в РСМ ".

Проф. Маринов акцентира, че е доста значимо след приключването на КСНС участниците в него да проявят отговорност и въздържаност:

" Да не се пробват да употребяват тази проблематика за някакви конюнктурни изгоди "
" Вътрешна македонска революционна организация се пробва да се показа като бранител на българските национални ползи. Бихме могли да им повярваме, в случай че не бяха толкоз въвлечени в съмнителни практики с даването на български паспорти и българско поданство. Това патриотарство няма смисъл ", сподели проф. Маринов в коментар на заканата на Вътрешна македонска революционна организация, че в случай че държавното управление отстъпи от формалната българска позиция за Република Северна Македония, ще предизвикват народен референдум по тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР