КС: Освобождаването на Жаблянов като зам.-председател на НС не е

...
КС: Освобождаването на Жаблянов като зам.-председател на НС не е
Коментари Харесай

КС: Освобождаването на Жаблянов като зам.-председател на НС не е противоконституционно

КС: Освобождаването на Жаблянов като зам.-председател на Народно събрание не е противоконституционно
Конституционният съд (КС) е отхвърлил настояването на 60 народни представители от 44-то Народно заседание за определяне на противоконституционност на решение на Народното събрание от 21.02.2018 година, с което е освободен Валери Мирчев Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От уеб страницата на Конституционен съд излиза наяве, че то е признато с болшинство от седем съдии: Стефка Стоева, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова- Финкова, Константин Пенчев и Филип Димитров. На изключително мнение са останали съдиите Борис Велчев, Цанка Цанкова, Румен Ненков, Гроздан Илиев и Таня Райковска. Мотивите за решението да бъдат оповестени в допълнение.

БГНЕС напомня, че на 21 февруари Народното събрание гласоподава и освободи предварително от поста зам.-председател на Народно събрание Валери Жаблянов. Гласуваха 181 народни представители, „ за “ бяха 110, „ срещу “ 71, без въздържали се. ГЕРБ, Оперативна програма, Воля и един самостоятелен бяха за оставката на Валери Жаблянов. Движение за права и свободи не се включи в гласуването, а Българска социалистическа партия беше срещу. Причина за отстраняването на Жаблянов стана скандалната фраза на депутата от левицата, поместена в публична позиция на Българска социалистическа партия, съгласно която „ Народният съд “ е „ належащо и неизбежно правораздаване “.

Искането за предварително освобождение на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и Оперативна програма. След гласуването Българска социалистическа партия разгласи, че ще сезират Конституционния съд и съда по правата на индивида в Страсбург поради оставката му. На 2 март депутати от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ внесоха в Конституционния съд искане за оповестяване за противоконституционно отстраняването на Валери Жаблянов като заместник-председател на Народното събрание. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР