Крути мерки срещу неплащане на задължения и неиздаване на касови

...
Крути мерки срещу неплащане на задължения и неиздаване на касови
Коментари Харесай

Данъчните затварят заведения, съдът ги отваря

Крути ограничения против неплащане на отговорности и неиздаване на касови бележки вкараха данъчните от тази година. При първо нарушаване, мярката се постанова за 10 дни, при наново – за месец.

Последният „ удар “ на чиновниците на Национална агенция за приходите - Бургас е в Приморско, където през уикенда, запечатват пет от най-популярните заведения. До тази мярка се стига, откакто от обектите, които са натрупали съществени просрочени отговорности, отхвърлят да предадат наличните средства от касите, разяснява представителят на бургаската дирекция Христо Узунов. По Южното Черноморие от началото на месец юни са осъществени близо 3000 инспекции:

„ От началото на лятото, по Южното Черноморие са запечатани повече от 20 обекта за работа без фискално устройство. Други 10 – за наново неиздаване на касови бележки. Самата мярка по запечатване на търговски обект, от началото на лятото е наложена над 100 пъти “, разяснява Узунов.

Данъчните акцентират, че при всяка такава акция, държанието на търговците по повод издаването на касови бележки, се трансформира. Тоест – предприемачите излизат от сивия бранш. Отчитат и по-малко нарушавания по отношение на предходната година.

Проблемът, съгласно страната, в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, е че съдът анулира актовете, които Национална агенция за приходите постанова на тези търговци и запечатването на обектите. Преди седмица, в Бургас, той разяснява:

„ 89 запечатани заведения (към предходната седмица – б.а.) от Национална агенция за приходите, бургаският административен съд, под управлението на Панайот Генков, в работата на съставите, които са отхвърилили актовете, всичките са отхвърлени, като се изключи девет. Деветте не са отхвърлени, тъй като тогава дежурен е бил арбитър Енчев. Само при него, актовете всичките са доказани “, разяснява Валери Симеонов.

Не на това мнение са от Административния съд в Бургас. В своя позиция показват, че в интервала до 11 август, не е анулиран нито един подобен акт, а делата, формирани по тъжби, към същата дата, занапред са планувани. Има анулирани само авансово осъществяване на тези заповеди (ПАМ), т.е. – запечатването на обекта, преди да е актът да е влезнал в действие.

Именно това е и казусът, съгласно адвокати. Адвокати показват случаи, в които са затваряни хотели, още до момента в който в тях има настанени клиенти. А от съда напомнят, че „ съгласно член 60 от Административнопроцесуален кодекс предписание за авансово осъществяване на административния акт се включва, когато това се постанова, с цел да се обезпечи животът или здравето на жителите и да се защитят изключително значими държавни или публични ползи и при заплаха, че може да бъде осуетено осъществяването на акта, или от закъснението може да последва забележителна или мъчно поправима щета. Това значи,че тази мярка би трябвало съществено да е стимулирана от административния орган и не може с едни и същи претекстове да се подхожда към всеки обособен случай “.

Адвокатите показват, че са затваряни и освен огромни извършители – има случаи със фамилни хотели, павилиони за закуски… Нещо повече. Някои от търговците, прескочили закона, желаят по-бързо да им бъдат издадени актовете, с цел да ги платят и да си продължат работата. Но, за сметка на това, обектът им е запечатван. Например – прави се инспекция, намират се нарушавания, издава се констативен протокол и два часа по-късно го запечатват. А едвам след няколко дни търговецът се приканва, с цел да му се издаде акта.

Ето и един съответен случай: на 20 юли е тествана къща за посетители, с 10 стаи, в с. Равда, общ. Несебър. Между парите, които са били в касата и тези, които са регистрирани, имало разлика 75.30 лева Тоест – имало е неотразени доходи. Заради това нарушаване, със заповед от 21 юли, Национална агенция за приходите запечатва хотела с гостите за 10 дни. В свое решение, от 25 юли, административният съд анулира това авансово осъществяване. Магистратите показват, че то е осъществено заради няколко претекста – да се предотвратят сходни нарушавания, да се отбрани държавния бюджет, да се осуети осъществяването на акта и „ да последват обилни или мъчно поправими вреди за бюджета “.

Според съда, първата заплаха не е планувана в закона, съответно - в цитирания от данъчните като претекст Административнопроцесуален кодекс (чл. 60, алинея 1). Магистратите показват, че останалите предпоставки в действителност са наранени в текста, само че липсват в действителност учредения, както и претекстове, за налагането на сходна мярка. Нещо повече – съдът счита, че бланкетното изписване на текста в закона, не е претекст. Според магистратите, в преписката липсва Акт за определяне на административно нарушаване (АУАН). На търговеца е указано да се яви четири дни по-късно (на 25.07), с цел да го получи. Административният съд е безапелационен, че това е процесуално нарушаване, от една страна, лишава и предприемачът, от друга, от опцията да заплати санкцията и мярката по запечатване на обекта да не бъде приложена.

С сходни и близки претекстове, магистратите са отменили и други ограничения, довели до запечатване на обекти. Разбира се, има и съществени нарушавания. В Несебър, да вземем за пример, е заловен извършител, който е продал дюнер на данъчен чиновник без да му издаде касов бон. Но обектът му е запечатан и поради повода, че дължи над 15 000 лева на данъчните. Докато методите, обаче, не бъдат прецизирани, сходни случаи на „ отваряне “ и „ затваряне “ на обекти, ще продължат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР