Крупна схема за измама за източване на НОИ разкриха в

...
Крупна схема за измама за източване на НОИ разкриха в
Коментари Харесай

Разкриха крупна схема за източване на НОИ

Крупна скица за машинация за източване на Национален осигурителен институт разкриха в Пловдив.
Схемата е обвързвана със сформиране на подправени удостоверения за застрахователен стаж при пенсиониране. Документите били употребявани пред териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Пловдив. Три милиона лв. вреда е била нанесена на Национален осигурителен институт от непозволено отпуснати пенсии.
Това оповестиха шефът на полицията Йордан Рогачев, районният прокурор Чавдар Грошев и наблюдаващият Димитър Пехливанов.
Групата се състои от някогашна служителка на Национален осигурителен институт, мъжът, с който е живяла на фамилни начала, и нейната щерка. Те са мамили пенсионери, на които не им доближава стаж за пенсия и са източвали Национален осигурителен институт с подправени осигуровки. Бившата служителка на института съставила подправени документи за засвидетелствуване на закупен стаж и ги давала на бъдещите пенсионери против сумите сред 50 и 100 лева
До момента са открити 18 потърпевши лица за суми сред 3000 и 16000 лв..
Въпросната дама е напуснала Националния застрахователен институт през 2009 година. След това става шеф на компания за пенсионни услуги. Различни лица са я упълномощавали да приготвя документите им за пенсиониране. Там, където се е налагало да се закупи застрахователен стаж, тя е взимала пари от лицата с концепцията, че ще им заплати недостигащия стаж в Национална агенция за приходите.
Това обаче действително не се случвало. С помощта на щерка си въпросната жена е изготвяла удостоверения за трудов стаж, които са били подавани след това в Национален осигурителен институт. Заблуждавала е лицата, че е внесла сумите в Национална агенция за приходите и е показала неистинен формален документ в Национален осигурителен институт.
Бившата служителка на е на 62 години.
Групата е арестувана през вчерашния ден при интервенция на Министерство на вътрешните работи през вчерашния ден. В хода на интервенцията са конфискувани доста движимости, документи и печати.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР