Крупна авария на главния водопровод в Свищов остави във вторник

...
Крупна авария на главния водопровод в Свищов остави във вторник
Коментари Харесай

Свлачище прекъсна главния водопровод на Свищов

 vik  vik1  vik2
Крупна повреда на основния тръбопровод в Свищов остави във вторник града и прилежащите села без вода. Жителите на общината ще са на изсъхнало най-малко два дни. Причина за случая са задействали се в резултат на изобилните процеси свлачищни процеси в местността Паметниците край река Дунав.

„ Районът е извънредно мъчнопроходим. Нужни бяха часове, до момента в който спешните екипи съумеят да се доберат до мястото на повредата. Необходимата техника и вик-служители към този момент са на място и работят по отстраняването на теча от пробойната ”, сподели пред „ Труд ” кметът на Свищов Генчо Генчев.
Градоначалникът неотложно е задействал нужната процедура по основаването на нужния ред в такива изключителни обстановки. Задействан бил спешния проект на общината и за случая е известен регионалният шеф проф.Любомира Попова. Информирани са всички детски градини, образователни и здравни заведения за неналичието на питейна вода.

„ Спукан е остарелият тръбопровод, защото новият, за който бяха изхарчени над 2 млн.лева е отвън строя и сега компанията реализатор го подменя тотално. Цяла зима предупреждавах, че би трябвало да бъде буснат час по-скоро в деяние, тъй като се очакваше остарялото оборудване да избие ”, разяснява ядосан Генчо Генчев.

Казусът с некачествено построеният по времето на някогашното общинско управление тръбопровод на града стигна до прокуратурата. Заради вложени некачествени материали, оборудването не работи от седем години и непрестанно дефектираше. За калпавото строителство на първо време бе сезирана Районната прокуратура в Свищов, само че след това следствието бе поето от Окръжната прокуратура във Велико Търново. В края на на февруари пък цялата кореспонденция е изпратена в Специализираната прокуратура в София. До момента няма повдигнати обвинявания на отговорни длъжностни лица. Фирмата-изпълнител обаче беше заставена да подмени некачественото оборудване по цялото трасе. Наскоро били доставени нови тръби, само че към момента не били положени.

В злополучния тръбопровод е вложена сериозна инвестиция като финансирането от Министерството на районното развиване и общината. От формалното разкриване на оборудването през декември 2010 година, до в този момент водопроводът е работил не повече от половин година. От Община Свищов напомнят, че са ставали повече от 50 повреди, които са през няколко метра една от друга.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР