Крум Зарков е юрист, депутат от БСП в 44-то и

...
Коментари Харесай

Крум Зарков, БСП: Според мен с 43 депутати е невъзможно да съставим правителство

Крум Зарков е правист, народен представител от Българска социалистическа партия в 44-то и 45-то Народно заседание, член на правната комисия в Народното събрание, зам.-председател на парламентарната група на партията, ръководител на Съвета по правораздаване на Националния съвет на Българска социалистическа партия и член на Изпълнителното бюро в оставка на партията. Разговаряме със Зарков в миг на все по-вероятни нови избори през лятото за капацитета за разговор сред анти-ГЕРБ партиите в Народното събрание и какво може да се промени в един идващ парламент. Какво ще трансформират идните избори, в случай че се стигне до тях?
Това, което ми се желае да се промени на идващите избори е ГЕРБ да не е първа политическа мощ по избирателен резултат. Подценяваме този факт - доста е значимо.

Второ, въпреки че може да прозвучи наивно, е партиите, които са за смяната би следвало да се разпознаят една друга в техните ползи. Не да се харесат, не безусловно да споделят, че ще се коалират. Но да разпознаят основните ползи на гласоподавателя на другия, които също са законни, с цел да схванат, че анти-ГЕРБ основата е изискване без което не може. Conditio sine qua non. Но не е задоволително.

За да се изясни една следизборна колаборация, тя би трябвало да бъде направена допустима още в предизборната акция. Ние сме доста надалеч от това, което се случи в Унгария или в Истанбул за единни фронтове. Не е и належащо това. Нужно е единствено да уважим ползите на този, с който по силата на събитията най-вероятно ще сме принудени да работим дружно за избран интервал от време. Имаме потребност като общество от доста по-сериозен политически спор. Той е на равнище на сочене с пръст сега.
Българска социалистическа партия също способства за соченето с пръст, още от втория ден на Народното събрание.
Това е развой, който всеки би трябвало да осъзнае.
Възможна ли е следната обстановка с третия мандат: държавно управление на Българска социалистическа партия, подкрепено от ГЕРБ, или при което ГЕРБ гласоподава в поддръжка на болшинството в името на стабилността?
Не ми се коства нито допустимо, нито задоволително за Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР