КРОСС/ САЩ, Великобритания и страните от ЕС в Съвета за

...
КРОСС/ САЩ, Великобритания и страните от ЕС в Съвета за
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и ЕС обвиниха Беларус за мигрантската криза

КРОСС/ Съединени американски щати, Англия и страните от Европейски Съюз в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации считат, че миграционната рецесия на границата с Полша е основана от Беларус и я осъждат. Това се споделя в взаимното изказване на гореспоменатите страни, публикувано в четвъртък след резултатите от закрити съвещания в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Естония, Франция, Ирландия, Норвегия, Англия, Съединени американски щати, дружно с Албания, излязоха с „ осъждането на проведеното инструментализиране на хора, чийто живот и благоденствие са застрашени ", както те считат, „ в политически интерес на Беларус ".

По мнението на горепосочените страни Минск преследва задачата да „ дестабилизира обстановката по външните граници на прилежащите страни и Европейски Съюз и да отклони вниманието от нарушаванията на правата на индивида в самата Беларус ".

Нови наказания

Страните са подготвени да обсъдят наказания против управляващите на Беларус и тези, които съгласно тях способстват за миграционната рецесия на границата с Полша.

„ Заедно показваме взаимност с Полша и Литва и сме подготвени да обсъдим по-нататъшни ограничения, които можем да предприемем, с цел да ги подкрепим, както и ограничения против тези, които са забъркани в дейностите на режима на [президента Александър] Лукашенко на границите на Евросъюза ", се споделя в известието.

Страните дадоха обещание да запазят единството и решимостта да защитят Европейския съюз от " хибридни интервенции на беларуските управляващи ". Те също по този начин приканиха за съдействие страните на генезис на мигрантите, които би трябвало да предупредят своите жители „ да не попаднат в клопката на беларуските управляващи ".

Западните страни също приканиха Минск да даде на мигрантите нужната протекция и помощ.

„ Подчертаваме, че всички дейности би трябвало да се подхващат въз основа на фундаментални полезности, с цел да се защитят животите на хората ", се споделя в документа.

Заплаха за районната сигурност

Страните също по този начин считат беларуските управляващи за опасност за районната сигурност и приканват за ограничения против тях.

Според тях дейностите на управляващите в Минск " са неприемливи и изискват твърда интернационална реакция и взаимоотношение, с цел да изправят Беларус пред правораздаването ".

„ Тази [ситуация] демонстрира, че режимът на [президента на Беларус Александър] Лукашенко се трансформира в опасност за районната непоклатимост ", считат създателите на изказването.

Кризата на границата на Беларус с Латвия, Литва и Полша, където мигрантите се втурнаха от началото на годината, внезапно ескалира на 8 ноември. Няколко хиляди души пристигнаха от беларуската страна до полската граница и не напуснаха граничната зона. Някои от тях се пробваха да влязат на територията на Полша, счупвайки оградата с бодлива тел.

Страните от Европейски Съюз упрекват Минск в съзнателно ескалация на рецесията и приканват за налагане на наказания. Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че самите западни страни са отговорни за тази обстановка, защото поради техните дейности хората бягат от войни в родните си страни.

източник:

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР