/КРОСС/ По повод решението на управляващата коалиция да не се

...
/КРОСС/ По повод решението на управляващата коалиция да не се
Коментари Харесай

Мая Манолова: Работниците не следва да бъдат санкционирани за това, че са болни

/КРОСС/ По мотив решението на ръководещата коалиция да не се заплаща първият ден от болничните и да се усили минималната пенсия на 250 лева, смятам, че тези ограничения ощетяват жителите, а бюджетът не спомага за превъзмогване на бедността.

Смятам, че решенията са следните: болничните да се поемат напълно от страната и да стартира преизчисляване на пенсиите. Около 43% от пенсионерите живеят под прага на беднотия. Поетапно, от сегашния бюджет и в идващите години, пенсиите би трябвало да се преизчислят, до момента в който минималната пенсия доближи прага на беднотия от 363 лева

Припомням, че пенсиите не са преизчислявани от 2009 година - към този момент 10 години. Крайно време е да се предприеме преизчисляването им, защото все още хора с една и съща подготовка, заемали една и съща позиция, с еднакъв трудов стаж и идентичен застрахователен принос за времето си, получават разнообразни пенсии, единствено тъй като са се родили 10-15 години по-рано и са се пенсионирали надлежно по-рано.

Ръстът на пенсиите се дефинира по " Златното швейцарско предписание " на база 50% растеж на междинния застрахователен приход и 50% от инфлацията.

От 01.07.2020 година пенсиите ще се индексират с 6,7%. Дотогава, несъмнено, инфлацията, която в този момент е към 3.8%, а за 2020 се планува 2,1%, ще е „ изяла " нарастването.

България е най-бедната страна в Европейски Съюз и с най-ниски пенсии и заплати и с всяка година се отдалечаваме, а не догонваме средноевропейското равнище:

Според предвижданията:
- минималната пенсия от 219,43 лева ще стане 250,00 лева, каквато договореност се реализира в границите на ръководещата коалиция;
- при предел на беднотия 363,00 лева за 2020 година 43% от пенсионерите ще получават пенсия под прага на бедност;
- обществената пенсия за напреднала възраст от 132,74 лева ще стане 141,63 лева или с 221,37 лева по- малко от прага на бедност;
- междинната пенсия се чака да бъде за 2020 година 412,28 лева или единствено 49,28 лева по -висока от прага на беднотия.

Това постанова ръководещите и парламентарните партии да стартират преизчисляване още от бюджета за 2020 година и в идващите. Предложеният Бюджет 2020 година няма да понижи бедността, като над 800 хиляди български пенсионери ще продължат да мизерстват с приходи под прага на беднотия.

По отношение на болничните, не одобрявам за заслужено хората да бъдат ощетявани, като не им се заплаща първият ден от болничните. Доводът на ръководещите, че това било прийом за битка с подправените болнични, е неплатежоспособен. Фалшивите болнични следва да се лимитират посредством институционален надзор и ефикасни ограничения за битка с корупцията, а не като се понижават приходите на работещите жители.

Припомням, че като антикризисна мярка работодателите бяха натоварени да заплащат първите три дни от болничните, само че по-късно краткотрайната мярка остана непрекъсната. Време е страната да си поеме отговорностите и да заплаща всички дни на болничния на служащите и чиновниците, тъй че бизнесът да бъде разтоварен от това в допълнение задължение.

Въпрос на базисна правдивост е, щом жителите имат задължението да се обезпечават, в това число за краткотрайна нетрудоспособност, то и страната е длъжна да съблюдава своята част от задължението и да заплати болничния.

Работниците не следва да бъдат глобени по тази причина, че са заболели, още повече че българските служащи и чиновници са най-бедните в Европейски Съюз, а доплащанията в опазването на здравето и цените на медикаментите, съотнесени към покупателната дарба, са над междинното за Европейски Съюз равнище.

От плана за бюджета за 2020 година се вижда, че макар изказванието на ръководещите, че бил „ пица с шунка ", то шунката остава за другарските кръгове, а за пенсионерите и работещите жители са трохите.

 

cross.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР