Kroger ще плати до 1,4 милиарда долара за уреждане на съдебни дела за ролята му в опиоидната епидемия

...
Kroger каза в петък, че ще плати до 1,4 милиарда
Коментари Харесай

Kroger каза в петък, че ще плати до 1,4 милиарда долара за 11 години, за да уреди по-голямата част от съдебните спорове срещу гиганта за хранителни стоки, произтичащи от опиоида епидемия, която опустошава САЩ повече от десетилетие.

Kroger, една от най-големите вериги супермаркети и дрогерии в страната, каза, че парите ще отидат за щатите и местните власти, включително 36 милиона долара за индианските племена, за подпомагане на финансирането на лечение и други усилия за справяне с продължаващата криза. Други 177 милиона долара ще отидат за покриване на адвокатски разходи и свързаните с тях правни такси.

Kroger има магазини в 35 щата и 33 биха отговаряли на условията за пари като част от сделката. По-рано компанията обяви споразумения с Ню Мексико и Западна Вирджиния.

Казано в изявление. „Kroger отдавна служи като лидер в борбата със злоупотребата с опиати и остава ангажиран с безопасността на пациентите.“

Компанията не признава никакви неправомерни действия или отговорност по силата на споразумението.

Опиоидите убиват около 80 000 души годишно в САЩ, като последната вълна от смъртни случаи е свързана с незаконни синтетични наркотици като фентанил, а не с болкоуспокояващи с рецепта.

Джейн Конрой, адвокат за правителствата, които съдят компаниите, каза пред Асошиейтед прес в интервю в петък, че е уместно големите доставчици на лекарства с рецепта да помогнат за финансирането на усилията за справяне с опустошителното въздействие на опиоидите.

„Това наистина не е различен проблем", каза тя. „Проблемът е огромното количество пристрастяване. Това пристрастяване произтича от огромното количество лекарства, отпускани с рецепта.“

Много от най-големите търговци на дребно в страната са изплатили милиарди долари на щати и градове в страната, за да разрешат съдебни дела за тяхната роля в разпределянето на опиоиди, което според експерти е отнело стотици хиляди животи в САЩ и други страни по света.

През май, например, Walgreens се съгласи да плати на Сан Франциско близо 230 милиона долара за уреждане на случай относно разпространението на опиоиди от веригата аптеки.

Walmart това лято постигна сделка за 168 милиона долара с прокурорите от Тексас, които обвиниха най-големия търговец на дребно в САЩ в влошаване на опиоидната криза. Това последва споразумение за 3,1 милиарда долара, сключено от Walmart през 2022 г., докато печалбите от фармацията CVS и Walgreens миналата година се съгласиха да платят повече от 10 милиарда долара заедно за разрешаване на дела, свързани с опиати.

Съдебните спорове за опиоиди продължават срещу други търговци на дребно, включително веригите супермаркети Publix и Albertsons. Мениджърите на обезщетения за аптеки като Express Scripts и OptumRx също са изправени пред искове за опиоиди от страна на правителствата.

— Associated Press допринесе за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР