Кризите в крипто сектора са предизвикани в комбинация от липса

...
Кризите в крипто сектора са предизвикани в комбинация от липса
Коментари Харесай

По две транзакции са предизвикали сривовете на Terra и Celsius

Кризите в крипто бранша са провокирани в композиция от липса на ликвидност и обилни поръчки в внимателен миг. Проблемите на стейбълкойните и критптото наподобяват проблемите на американската банкова система през XIX в. Единственото решение за стабилизирането на бранша съгласно учените е регулация.
Има стотици цитати, които с времето се трансформират в клишета, за това по какъв начин историята се повтаря. Ситуацията с криптопазара от последните няколко седмици е следващото доказателство за неостаряващата максима. Според отчет на Chainalysis, платформа за блокчейн разбори, е провокиран главно от две транзакции.

" В нощта на 7 май Terraform Labs тегли 150 млн. TerraUSD (UST) от 3pool, децентрализирана борса за постоянни монети, като част от обществено планувани дейности по пренасяне на тези средства в различен пул " пишат анализатори на Chainalysis в отчета си, като съгласно тях това прави платформата тъкмо в този времеви миг прекомерно податлива на волатилност.

Няколко минути по-късно, двама търговци, които може би се възползват от краткотрайната накърнимост на платформата съгласно Chainalysis, подават поръчки за продан на 85 и 100 (на четири транзакции по 25 млн.) млн. $ от UST в USD Coin (USDC или различен стейбъл койн). Докладът демонстрира, че Terraform Labs, комоанията зад Terra и нейна самобитна централна банка, подхваща дейности, с цел да осигурни ликвнидност, само че към този момент е прекомерно късно, защото връзката сред двата стейбълкойна се къса и вложителите изпадат в суматоха.
Реклама
Chainalysis разгласява отчета си за Terra Luna на 9 юни., с оценка за милиарди, изпада в проблем с ликвидността и блокира прехвърлянията и тегленията си - Celsius. Какво се случва? Анатомията на крипто пазарите

Криптопейзажът се трансформира. Една от най-големите криптовалути -. Новите блокове в системата ще се валидират не от миньори (proof of work), а от валидатори (стейкъри) (proof of stake), които залагат част от цифровите си активи, с цел да удостоверяват транзакциите в системата. Към сегашен миг и ether към момента и да се добива посредством " копаене ", само че в даден миг (очаква се да бъде тази година), сложността или хеш рейта ще се увеличи доста и добиването на монети посредством решаването на математически функционалности ще се трансформира в невероятно.

За задачата ethereum има потребност от стейкъри, които да трансферират активите си на Beacon Chain, новата мрежа, където да стартират да основават блокове. Проблемът е, че един път преместени активите, като се изключи че се заключват заради процеса на стейкинга за избран интервал от време, те остават в системата на Beacon Chain, до момента в който двете системи на етереум не се слеят и остане единствено стейкинг моделът.

Тук се появява stETH (staked Ether или стейкнат етер), монета създана от LIDO, план, който цели да разреши ливидно стейкване, т.е. стейкване, без да заключване средствата. Как работи моделът: премествайки етереумите си на Beacon Chain, вложителят получава еквивалентът на stETH, монета, която би трябвало да наблюдава цената на етереум 1:1. Докато класическият етереум се стейква и остава заключен в платформата, търговецът може да отдаде назаем stETH и да печели спомагателен въздържан приход, само че уловката е, че stETH не може да се смени назад за ETH (и да се изплатят облагите свързани със стейкването), до момента в който действително двете платформи на етереум не се обединят. Ферми за рентабилност
Реклама
Представете си, че отивате в банката и депозирате актив - било то злато, пари или земя, против който получавате скъпа книга, която може да се употребява под формата на пари в търговията. Тоест може с този документ да си купите яйца. Вместо обаче да си купувате яйца, вие давате книгата на заем на собствен другар и по този начин, хем получавате приход от банката за депозита си, хем прибирате и лихвата от заема, само че активът си е все еднакъв, парче земя, злато и прочие.

Същото се случва сега на крипто пазара. След като даден вложител, стартира да стейква посредством LIDO, получавайки към 4% на годиншно от блокечйна на ethereum, може да усили възвръщаемостта си откакто започнеда стейква stETH посредством Celsius за до 18% на година. Получавайки stETH, Celsius дава отдава назаем монетите против ETH при висока рента, на крипто маркет мейкъри и децентрализирани пулуве, които употребяват монетите с цел да обезпечават ликвидност сред най-различни двойки криптовалути. Така Celsius и други сходни крипто компании печелят и разрешават на клиентите си да печелят.

Проблемът е, че в миг, в който вложителите решат да изтеглят парите си връзката се къса, както се случи с stETH и ETH. Инвеститорите не могат да извърнат stETH към ETH, до момента в който етереум не сплоти блокчейна си, само че могат да продадат монетите на свободния, stETH изпитва повече напрежение от продажби и връзката се къса. Отново следите съгласно следствие на CoinCu водят до два портфейла, които в границите на няколко часа, обръщат по над 50 хиляди stETH (около 100 млн. долара) в ETH, с което връзката се къса и провокира резултат на доминото.
Разпада във връзката сред ETH и stETH Източник: Coinmarketcap
Аналогът с предишното е настоящ
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Гласът на Капитал 2 Отбрана 3 Политика 1 Политика 2 Гласът на Капитал 3 Гласът на Капитал 1 Политика 2 Отбрана 3 Отбрана Реклама
Периодът сред 1837 и 1864 година в Съединени американски щати е прочут като " ерата на свободното банкиране ", в което дребни локални банки получават правото да отпечатват собстени пари - банкноти, против депозит от земя, злато и/или задгранични монети. Целта през XIX в. разрастващата страна е била да се обезпечи средство за разплащане на най-отдалечените региони, където постоянно жителите не разполагали с държавни монети.

Проблемът е, че тогава скъпите книги издадени от банките постоянно се търгували на по-ниска цена от номиналната стойност заради опасности свързани с банките, които издават книгите. Въпреки че институциите са били длъжни да закупуват и подават държавни скъпи бумаги в щатски банки, с които да подсигуряват " банкнотите ", малко го правели. Възникването на тези " диви банки " (wildcat banks), които печатали банкоти, без действително да ги подсигурят, прилича възникването на другите стейбълкойни. В цената на всяка монета, сходно скъпите бумаги на банките в предишното, въплащава рисковете обвързван с организацията зад нея, заради което, някои криптовалути се търгуват на по-ниска цена, като Tether и stETH.

По времето на " свободното банкиране " в Съединени американски щати междинната дълготрайност на живота на една банка е към пет години, като постоянно банкрутът им е породен от фрапантното повишаване от търговци, които желаят да обменят книжата. Ситуацията се взема решение през 1863 година, когато Конгресът взема решение да наложи такса от 10% за всяка транзакция с частни банкноти, с което в действителност прави потреблението им неефективно и много бързо печатането им стопира.

" Колкото повече нещата се трансформират, толкоз повече си остават същите " пишат в отчет през септември предходната година Гари Гортън и Джефри Джанг, американски икономисти, които показват приликите сред дивите банки и дивите стейбълкойни. Според Гортън и Джанг решението на казуса е единствено едно, както е било и в предишното. Регулация.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
Пред регулаторите има две варианти считат икономистите. " Или ще би трябвало да се обръщат стейбълкойните в еквивалента на обществените пари посредством внасянето на стейбълкойните в границите на регулаторната рамка на обезпечените активи (като депозитите) или да се наложи аршин за поръчителство едно към едно в сигурни активи като краткосрочни облигации. Или ще би трябвало цифровите валути да бъдат " печатани " от централните банки и да отпадне съществуването на децентрализирани постоянни монети напълно ".

И серията от крахове на криптопазара от последните месеци неизбежно ще засилват регулаторите и политиците в тази посока.
Свързани публикации Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар 17 юни 2022, 06:10 Криптобанката Celsius спря тегленията и ускори срутва на криптопазара 13 юни 2022, 17:29 Копаенето на крипто е демоде, стейкингът е новата фикс идея 9 юни 2022, 12:12 Заради големите разноски за ток Etherium излиза от мините и става зелен 2 юни 2022, 16:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР