Кризите, на които сме свидетели през последните години – първо

...
Кризите, на които сме свидетели през последните години – първо
Коментари Харесай

Кредит по време на криза: да вземете или да не вземете?


Кризите, на които сме очевидци през последните години – първо пандемията, породена от Ковид-19, която освен лиши човешки животи, само че сложи на тестване и приходите, по-късно войната и съпътстващата я инфлация - слагат на тестване освен душeвността ни и метода ни на живот, само че и финансовото ни положение. Пред хората, изгубили своето работно място, или преживяващи сериозен финансов дефицит, подбуден от рецесиите, стои въпросът дали да изтеглят заем, с който да подкрепят семействата си и да закърпят бюджета си, или това би било неверно решение, което може да утежни финансовото им положение и утежни недоимъка. По време на рецесии няма еднопосочен отговор на въпроса редно ли е да изтеглим заем, а той зависи от задачата, за която взимаме заема.

Две обстановки, в които да не посягаме към заем по време на рецесия

Кредит за екскурзия, отмора или свободното време е неприятно решение в сложните финансови времена. Разбираме, че почивката е значима за възобновяване на силите, потенциала и работоспособността, само че тази, платена с заем, може да утежни съществено финансовото ни положение и да докара до непреодолими усложнения и неприятности. Нещо повече – заемът, който не погасим в контрактувания период, ще докара до неприятно кредитно досие, което ще ограничи достъпа ни до заеми даже за витално значими цели за 5 години.

Кредитът за покупка на скъпи движимости, обзавеждане, първокласни артикули, облекло, бижута и други потребности, които са второстепенни, може да има същото отрицателно влияние.

Кога да изтеглим заем по време на рецесия?

Необходимостта от за покриване на съществени битови потребности като възнаграждение на сметки, наем, закупуване на храна е добра причина да бъде изтеглен заем.

Кредитът, изтеглен за лекуване, покупка на артикули от първа нужда, покриване на вноска по ипотечен заем за недопускане на загуба на жилището, също е допустим и е положително решение по време на рецесия.

Допустим е и заем за разнообразни изключителни обстановки, при които неналичието на средства е по-опасна от просрочване на заема или от задлъжнялостта.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР