Кризите, които връхлетяха Европа показаха, че ЕС може да успее

...
Кризите, които връхлетяха Европа показаха, че ЕС може да успее
Коментари Харесай

Румен Радев: Кризите, които връхлетяха Европа, показаха, че ЕС може да успее само ако насърчим повече компании да развиват, внедряват и произвеждат заедно

Кризите, които връхлетяха Европа демонстрираха, че Европейски Съюз може да успее единствено в случай че насърчим повече европейски компании да развиват, внедряват и създават дружно.

Това съобщи президентът Румен Радев, който в границите на визитата си в Мадрид откри Испанско-български бизнес конгрес. В бизнес делегацията, която съпровожда президента, са включени редица представители на български компании в региона на осведомителните технологии, туризма, земеделието, строителството и други, които разискаха със свои сътрудници от Испания реализацията на общи планове.

Държавният глава акцентира, че провокациите пред европейското семейство са доста и българският и испанският бизнес, събрани дружно, демонстрират, че могат да дадат отговор, да бъдат доста по-ефективни и конкурентоспособни.

Президентът акцентира, че форумът среща представители на съвсем всички браншове от стопанските системи на двете страни. Румен Радев изрази позицията след извършените срещи през днешния ден, че би трябвало да бъде преодоляно фрагментирането на европейската отбранителна промишленост и България и Испания имат капацитет да си сътрудничат в научно-технически планове, във военната просвета, технологии и производствата.

„Нашият максимален капитал са хората. Младите хора на България завоюват призови места във всички интернационалните олимпиади по цялостен сват в региона на физиката, информатиката, естествените науки и лингвистиката и се конкурират сполучливо със международни сили като Съединени американски щати, Китай, Русия“, акцентира българският президент.

По думите на президента България е известна и като стартъп столица на Източна Европа. Това дава и вероятности за съдействие сред двете страни в региона на осведомителните технологии и нововъведенията. Президентът означи и откриването в България на първия в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Бързото развиване на автомобилната промишленост в България също бе откроено като евентуална област за съдействие от съвместен интерес. “Испания се обрисува от ден на ден като водещ фактор в автомобилната индустрия и чакаме развиване на взаимни планове ”, означи Румен Радев. Държавният глава уточни и химическата индустрия, биотехнологиите и нововъведенията като перспективни сфери за развиване на двустранните връзки.

Испания е измежду първите 10 вложители в България. В интервала януари-ноември 2021 година стокообменът сред България и Испания е в размер на 1.5 милиарда евро и отбелязва растеж от 34,5%. Износът за Испания се е нараснал с 43,2% и е в размер на 870,7 млн. евро, като заема дял от 2,7% от общия експорт на страната. Вносът се е нараснал с 24,6% и е в размер на 666,3 млн. евро с дял от 2%.

Президентът Румен Радев акцентира и опциите на туризма като перспективна сфера за съдействие сред България и Испания. В интервала януари-октомври 2021 година България е посетена от 19264 испански туристи, регистрира се растеж с 48.7% в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

По време на форума в наличието на президента Румен Радев беше подписан Меморандум сред Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР