Кризисният щаб за борба с коронавируса смекчи част от ограничителните

...
Кризисният щаб за борба с коронавируса смекчи част от ограничителните
Коментари Харесай

Властите свалиха част от забраните заради вируса, препоръчва се ограничаване на движението

Кризисният щаб за битка с ковид смекчи част от ограничаващите ограниченията, свързани с осъществяване на културни мероприятия, кинопрожекции и всеобщи прояви, само че в това време прикани хората сами да си постановат ограничавания, в това число в напредването. Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19 общо шестима пациенти са с открито съществуване на вируса - двама в София, двама в Плевен и двама в Габрово (развитието на обстановката в действително време следете тук).

Днес ръководителят на щаба Венцислав Мутафчийски показа наложителните ограничения, който би трябвало да се съблюдават в обитаемоте места, в които има установени случаи на заболяването и там, където няма.

Пълната възбрана за осъществяване на културни мероприятия, кинопрожекции и всеобщи прояви пада, като те ще могат да се организират, в случай че са изпълнени редица условия. Те важат и за двете категории обитаеми места. Условията включват до 250 гости, разполагане на феновете през седалка, или на метър разстояние, наложителна стерилизация и проветряване на пространствата.

Спортните мероприятия в местата с открити заболели от ковид се стопират. По изключение ще се разрешава да се състоят без аудитория. Участниците в спортни прояви от опасности страни ще би трябвало да са минали 14 дневна изолираност в България.

Както за културните събития, по този начин и за спортните локалните управляващи получават право да вкарат по-твърди или по-меки решения.

Учебните заведения, детските ясли и градини ще работят на всички места, заяви Мутафчийски. Въвежда се наложителна стерилизация и надзор на недопускане на хора с грипоподобни признаци. Затваряне за 14 дни се позволява при открити случаи в самото образователно заведение.

В обитаемоте места, в който има установени случаи на ковид, се анулират всички конгреси, конференции и научни прояви, разгласи ръководителят на щаба.

За градовете с към този момент открити заболели се предлага ограничение на напредването до пътешестване по работа, служебни въпроси и здравословни аргументи. " Трябва да се заобикалят ненужните ходения из града. Не би трябвало да стопира производството, стопанската система, администрацията.. Това е рекомендация, по-скоро вербална, в сравнение с с заповеднически темперамент ", разгласи Мутафчийски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР