Кризисните центрове за жени и деца, жертви на домашното насилие,

...
Кризисните центрове за жени и деца, жертви на домашното насилие,
Коментари Харесай

Дора Янкова: Жената трябва да бъде социално и здравно защитена

Кризисните центрове за дами и деца, жертви на домашното принуждение, би трябвало да станат делегирана от страната активност и да ги има във всеки регионален град.

Това съобщи ръководителят на Обединението на дамите социалистки (ОЖС) Дора Янкова. Темата беше обширно разисквана по време на постоянно съвещание на Оперативното бюро на ОЖС в Българска социалистическа партия. На него дамите социалистки проучиха настоящата политическа конюнктура и си сложиха задания за работа до края на 2022 година.

" Поехме ангажимент да осъществяваме няколко начинания, сподели Дора Янкова. - Жената би трябвало да бъде обществено и здравно предпазена. Ще работим за здравната просвета и за естествените условия на труд на дамите в другите сфери на стопанството. Паралелно с това ще водим диалози и със синдикатите и работодателите по отношение на работещите небогати, заплащането на труда на дамите, работното време и място. Втората значима тематика в работата на дамите социалистки през тази година ще бъде обвързвана с децата в новата просветителна среда. Пъстра е полемиката ни за това какво отражение даде образованието в електронна среда върху образованието на децата. Предстои ни да организираме кръгла маса по тази тематика. Така ще можем да съберем рекомендации към Министерство на образованието от родителите и специалистите в сферата. България не трябва да изостава в образованието от останалите европейски страни, то би трябвало да бъде сложено в центъра, с цел да може страната ни да стане съвременна страна ".

Продължава дейната работа на ОЖС и за създаване на спешни центрове за деца и дами, потърпевши от домашно принуждение. " В момента има построени - в Бургас, Търговище, Плевен, Варна, Перник и Самоков, а в 17 регионални центъра няма такива, което ни тревожи, тъй като в изискванията на Covid-19 домашното принуждение се ускори, изясни Дора Янкова. - Планираме да притеглим за нашата идея и дамите общински съветници и кметовете на регионалните градове, както и самият министър на труда и обществената политика.

Настояваме и ще се борим за това спешните центрове да станат делегирана от страната активност ".

На съвещанието членовете на Оперативното бюро на ОЖС взеха решение да изградят три съвета - по опазване на здравето, обучение и обществена политика, от водещи експерти и специалисти, които ще подкрепят Обединението на дамите социалистки.

" Разбира се, обществените тематики, както и ситуацията на дамите в условия на Covid-19 ще участват непрекъснато в нашия дневен ред и през тази година. Планираме да организираме и няколко изнесени кръгли маси в страната. Също по този начин интензивно ще продължим да участваме и в полемиките на ПЕС - дами, добави Дора Янкова. - Планът ни за работа, който приехме на съвещанието на Оперативното бюро, е много богат и по този начин би трябвало да бъде, с цел да сме потребни на дамите в България ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР