Кризи, инфлация, климат. Любимото на Франция шампанско се отдалечава все

...
Кризи, инфлация, климат. Любимото на Франция шампанско се отдалечава все
Коментари Харесай

Французите пият все по-малко шампанско

Кризи, инфлация, климат. Любимото на Франция шампанско се отдалечава от ден на ден от масата на французите. В магазините рафтовете с шампанско са все по-малко и по-пълни, за разлика от тези с други пенливи виновност, чиито цени са доста по-атрактивни за джоба на потребителя.

Младите французи избират свежите, натурални виновност, от които не боли глава и загърбват традициите на своите предшественици, свързани с потреблението на влиятелната пенлива напитка.

„ Пия шампанско единствено по два мотива - когато съм влюбена и когато не съм ". Този откъс на Коко Шанел е най-краткото пояснение в обич към шампанското във Франция, само че времената се менят.

Кризите през последните години доведоха до спад в производството и потреблението на влиятелното пенливо вино. Доставките на шампанско през 2023 година възлизат на съвсем 300 милиона бутилки, а това е с 8% по-малко спрямо миналата година. Франция изнася повече в сравнение с употребяват, а локалният пазар страда поради инфлацията.

Французите пият все по-малко шампанско, което заменят с по-евтини други възможности на пенливи виновност.

„ Една от другите възможности е просеко. По-евтино е, а усетът му е като този на шампанското. В нашия бар предлагаме единствено най-голям клас, чаша от което коства 15 евро. Увеличихме малко цената поради инфлацията, само че въпреки всичко пенливото вино се поръчва. В питейните заведения на хотелите е друго, спрямо другите заведения. При нас идват най-вече туристи, които не се въздействат от цената ", споделя барманът Александър.

Спадът в продажбите на шампанско обаче не тормози експертите в този бизнес, които поддържат оборот от над 6 милиарда евро. Стратегията е да продават по-скъпо, даже това да значи понижаване на размерите.

Французите може и да пият по-малко шампанско поради цената, само че от правилото изключение вършат на Лазурния бряг, където пенливата напитка е все по този начин на респект и никой не пита за цената.

Но новото потомство французи обръща тил на обичайното шампанско за сметка на натуралното вино - от биогрозде, без добавки, дестилация и сулфати.

„ Натуралните виновност набират все по-широка известност във Франция. Младите французи ги избират пред обичайното шампанско ", изяснява Александър. „ Днешното потомство е формирано от дейни хора, любопитни, отворени към новите неща, към новите усети, за разлика от по-възрастните французи, които държат на обичайна чаша шампанско ", споделя още барманът.

Франция може и да остава най-големият потребител на шампанско в света, само че над 4 милиарда евро от оборота идват от експорт. Съединени американски щати са водещ вносител, дружно с Англия и Япония.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР