Кризата за кадри в Министерството на вътрешните работи (МВР) е

...
Кризата за кадри в Министерството на вътрешните работи (МВР) е
Коментари Харесай

Кризата за кадри в МВР засегна и ръководството

Кризата за фрагменти в Министерството на вътрешните работи (МВР) е засегнало съществено и най-високите структурни равнища на ведомството. Там дефицитът, който в средите на Министерство на вътрешните работи и военното министерство е известен като " некомплект " или " недокомплект ", е близо 31 %. Това излиза наяве от справката за щатната бройка и незаетите бройки в структурите на Министерство на вътрешните работи към 31 май 2018 г. 
 Властта призна колапса на Министерство на вътрешните работи и разреши основаването на феодални армии  Авангардно решение: Министерство на вътрешните работи ще разчита на цивилни за защитата на председателството
Най-осезаема и рецесията при основния секретар на Министерство на вътрешните работи, където общата разкрита щатна численост за чиновници е 11 души. Незаетите места са 6, което прави 54.5 % дефицит. На процедура най-вече празни постове при основния секретар на Министерство на вътрешните работи са за държавни чиновници с висше обучение - пет (общо дефицит от 71.4 %), като единствено едно е вакантното място за лица, работещи по трудово правно отношение.  

Кризата е засегнала и политическия кабинет. Там има планувани 14 щата за личен състав, от които два остават свободни.

Общият дефицит на фрагменти в главните структури на Министерство на вътрешните работи е 9.4 %. От плануваните 49 588 щатни бройки, вакантните места са 4 637.

Разбира се, най-голямата рецесия за фрагменти остава в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. От оповестените данни излиза наяве, че следващо начинание на Министерство на вътрешните работи да " закърпи " ситуацията с дефицита на чиновници не работи. Става въпрос за прокараните промени за назначение на чиновници по трудови правни отношения, които да се включат в действия като защита по границата, само че и за други действия. От утвърждения щат за 770 души остават незаети места за 301 души. Или близо 40% " некомплект ".

От данните излиза наяве също, че сериозна липса на фрагменти има за действия като защита по подписани с Министерство на вътрешните работи контракти и за контракти с общините за " Общинска полиция ". Незаети остават 65 бройки от общо разкритите 377. 

Вероятно тази рецесия е мотив да бъдат прокарани нови промени в закона за локалното самоуправление, с което общините желаят да им бъде предоставена свободата да си основават лични звена за сигурност с пълномощията   да глобяват в това число и по реда на Закона за придвижване по пътищата. В сходен дух са и измененията в Закона частната охранителна активност, които бяха пратени в Конституционния съд поради опцията действия на Министерство на вътрешните работи да бъдат предадени в частни ръце.

Най-голям апетит за униформени има в Гранична полиция. От разкритите 7466 щатове незаети остават 759. От тях най-сериозен е дефицитът на фрагменти със приблизително обучение и работещи на трудови правни отношения.

Кризата е сериозна и в столичната полиция, където не достигат 646 души. Там се търсят 223 висшисти, 362 със приблизително обучение и 61 души на трудови правни отношения.

На трето място в класацията е пожарната, където се търсят 401 души. Заетите най-вече през летните сезони ОДМВР Варна и Бургас също изпитват сериозна потребност от униформени - съответно 226 и 240. В Пловдив пък се търсят 136 души. 

На този декор Министерство на вътрешните работи продължава да крие какво демонстрират анализите за структурна промяна във ведомството. Въпреки че вътрешният министър Валентин Радев съобщи желанието си да направи въпросните отчети обществени, от администрацията на Министерство на вътрешните работи за следващ път отхвърлиха достъп до документите. В писмо до OFFNews от Министерство на вътрешните работи дават отговор, че в тях се съдържат рекомендации за " за рационализиране на механизмите на програмно бюджетно ръководство на министерството ", както и препоръки за решаването на " проблеми на планирането и структурата на бюджета на Министерство на вътрешните работи, за осъществяване на вътрешно преструктуриране в Министерство на вътрешните работи, както и за въвеждане на управнически осведомителни системи за възстановяване на координацията и контрола на ръководството ". За Министерство на вътрешните работи тази информация не е със статута надделяващ публичен интерес, макар че процедурите, които следва да бъдат изпълнени ще би трябвало да бъдат подложени на публично разискване. Според Министерство на вътрешните работи това е и " естественият, обществено наличен метод за запознаване със наличието на подготвяни промени на съответната нормативна база ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР