Кризата във Венецуела създава нестабилност в страната, но го прави

...
Кризата във Венецуела създава нестабилност в страната, но го прави
Коментари Харесай

Стотици хиляди венецуелци бягат от кризата в Бразилия и Колумбия

Кризата във Венецуела основава неустойчивост в страната, само че го прави и в прилежащите Бразилия и Колумбия, където стотици хиляди души търсят избавление от апетит и стопански благоприятни условия, каквито няма в родината им, пишат " Ел паис " и " Ройтерс ". Властите в Богота взеха решение да изпратят хиляди чиновници по общата граница, с цел да овладеят притока.

В Колумбия за година дойдоха близо 550 000 души с желанието да останат и до юли броят им може да доближи милион. Ръстът на мигрантите от Венецуела е със 110% по-голям спрямо 2016 година, написа " Ел паис ". (Броят нараства освен в прилежащи страни - молбите за политическо леговище, получени в Съединени американски щати, пък са се нараснали 37 пъти за 5 години и единствено за предходната са били съвсем 30 000.)

Всеки ден Кукута, столица на колумбийския регион Северен Сантандер, приема десетки хиляди венецуелци, доста от които спят по улиците му, споделя " Ел паис ". Ситуацията принуди президента Хуан Мануел Сантос да разположи 3000 служители на реда и военни по границата и да построи център за помощ на мигрантите дружно с Организация на обединените нации.

Сантос изясни на среща с представител на организацията, че рецесията не е засегнала единствено Северен Сантандер, а и всички региони по продължение на 2200-километровата граница. Това потвърдиха и кметовете на регионите, които също бяха на срещата. Президентът предизвести, че и ще би трябвало да бъде подсилена защитата и на мъчно наличните пътища, които около притока мигранти се употребяват за контрабанда, престъпност и трафик на хора.

Без документи

Венецуелците в Колумбия сега имат два месеца, с цел да се записват и да потвърдят статута си. Те основават съществено тестване и за здравните управляващи, които съгласно " Ел паис " са ваксинирали над 112 000 от тях, прегледали са 23 000 деца и са помогнали на 900 дами да родят в последните месеци, написа " Ел паис ". Близо 10 000 души са постъпили в държавни учебни заведения. Сантос насочи апели да няма актове на неприязън и ксенофобия против венецуелците - изключително поради помощта, която самата Венецуела в миналото оказваше на колумбийски мигранти преди години.

Много от идващите в Колумбия нямат годни персонални документи. Уругвайското издание " Ел обсервадор " написа, че сред 2 и 3 милиона венецуелци са поискали паспортите им да бъдат възобновени през 2017 година, само че са били издадени единствено към 300 000.

 Армията охранява в региона на Кукуте, на колумбийско-венецуелската граница.
© Reuters

Армията охранява в региона на Кукуте, на колумбийско-венецуелската граница.

" Ядат каквото могат и спят под звездите "

Бразилия в това време разгласи, че няма да пречи на венецуелците да влизат в страната през северния щат Рорайма. Властите обаче са мобилизирали армията, с цел да провежда потока. Властите също по този начин ще дават запаси за градовете и щатите, наранени от него.
Хиляди венецуелци са пресекли границата с Бразилия през последните месеци, като на някои от тях се постанова да вървят стотици километри, с цел да стигнат там. Столицата на Рорайма, Боа Виста, съгласно " Ройтерс ", е изправена пред филантропично предизвикателство - град Боа Виста, с 400 000 души, към този момент е приютил бягащи от страната, чийто брой доближава 10 % от локалното население.

И президентът Мишел Темер дойде в Боа Виста за срещи с локалните управляващи, с цел да оцени ситуацията на терен и да обещае финансова поддръжка, съобщи организацията. Според президента е допустимо някои от бежанците да бъдат превозени само че други щати в Бразилия.

В момента идващите в Бразилия венецуелци " обикалят улици и пътища, ядат каквото могат и спят под звездите, " написа в. " Ел мундо ". " Родени в страната с най-големи ресурси нефт на планетата и с нй-големите газови, златни и минерални залежи на континента, те през днешния ден вземат участие в цялостна обществена злополука. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР