Кризата в Украйна ще доведе до по-бавен икономически растеж и

...
Кризата в Украйна ще доведе до по-бавен икономически растеж и
Коментари Харесай

МВФ: Войната ще удари глобалната икономика като земетресение

Кризата в Украйна ще докара до по-бавен стопански напредък и ще форсира в допълнение инфлацията в международен мащаб

Войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще раздруса цялата международна стопанска система, изключително бедните страни, предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от Bloomberg.

"Кризата в Украйна ще докара до по-бавен стопански напредък и ще форсира в допълнение инфлацията в международен мащаб ", разяснява Георгиева по време на панел по отношение на тактиката на интернационалния заемодател за поддръжка на засегнатите от спора страни.

"Страните, бизнесът и семействата ще се сблъскат с по-сериозни дългови проблеми след скока в заемите през първата година след появяването на пандемията от ковид, уточни още шефът на МВФ. Украйна и Русия дружно съставляват повече от една четвърт от международната търговия с пшеница и една пета от продажбите на царевица. Колкото по-дълго съветските сили се задържат в Украйна, толкоз по-дълго тракторите и комбайните за прибиране на реколтата на страната ще останат бездействащи, застрашавайки продоволствената сигурност отвън района ", съобщи Георгиева.

„ Ще имаме доста съществени проблеми, които биха провокирали изключително огромни компликации при нежните страни “, добави тя. По думите ѝ светът е податлив да се концентрира върху „ проблемите на първа страница, а не върху следствията от тези, които се намират на втора или трета страница “.

МВФ е задължен „ да следи деликатно протичащото се, тъй че да може да се подхващат превантивни дейности, вместо да се реагира на казуса при доста по-висока цена, когато възникне подобен “, безапелационна е Георгиева. В обява по-рано тази седмица икономистите на МВФ изложиха някои от методите, по които отрицателното влияние на войната в Украйна може да помрачи световната стопанска система. Те акцентираха опасности, в това число безредици в райони като Близкия изток и Африка, провокирани от по-високите разноски за храна, и фискалните натоварвания в Европа, където разноските за енергийна сигурност и защита ще се покачат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР