Кризата в Сирия, характеризираща се с намесата на външни играчи,

...
Кризата в Сирия, характеризираща се с намесата на външни играчи,
Коментари Харесай

Бан Ки Мун: Кризата в Сирия може да прерасне в пряк конфликт между Израел и Иран

Кризата в Сирия, характеризираща се с намесата на външни играчи, дестабилизира обстановката в района и може да прерасне в директен спор сред Израел и Иран. За това предизвести в сряда някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун, който взе присъединяване в съвещанието на Съвета за сигурност, отдадено на поддържането на интернационалния мир посредством използване на правилата, залегнали в Хартата на международната организация.

Според него, членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да извърнат повече внимание на ситуацията в северните елементи на Сирия, където Турция води интервенция против кюрдскитевоенни формирования, както и на гражданската война в страната, напрежението на Голанските възвишения, завръщането на вътрешно разселените лица и бежанците рецесия.

" Тези проблеми могат още веднъж да се трансфорат в сериозна опасност за районната непоклатимост и да предизвикат нови спорове сред страните в района. Такава неустойчивост може да докара до повишение на напрежението сред Иран и Саудитска Арабия, както и да докара Израел и Иран до директна борба, " добави Бан Ки Мун.

Той посочи още, че престрелките сред Израел и шиитското придвижване " Хизбула " в Ливан, както и " други закани в района имат капацитета да излязат отвън надзор ". Осмият общоприет секретар на Организация на обединените нации не пропусна да изтъкне и заплахата, която към момента се отнася до терористичната формация " Ислямска страна ". В тази връзка Бан Ки Мун предизвести, че след загубата на контрола си на територията на Ирак и Сирия, групировката може да стъпи и в други мощно уязвими страни, като да вземем за пример Либия.

По време на речта си пред Съвета за сигурност някогашният общоприет секретар на Организация на обединените нации засегна в детайли и обстановката към Северна Корея и назова нуклеарната стратегия на страната " сериозна опасност за интернационалния мир и сигурност ". Той приветства възобновяването на разговора сред Пхенян и Сеул, отбелязвайки ролята, която Съединени американски щати могат да играят за окончателното разрешаване на рецесията.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира в сряда среща на тематика " Целите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации за поддържането на интернационалния мир и сигурност ". Дебатът беше плануван, тъй че да съвпадне с 27-годишнината от края на нашествието на Кувейт от иракската войска. Говорейки по време на срещата, актуалният общоприет секретар на Организация на обединените нации, Антониу Гутериш, съобщи, че Хартата на международната организация " е минала теста на времето ", и е съдействала за „ обединяването на части от света след цялостния колапс на интернационалното право по време на Втората международна война "

В същото време той означи и редицата съществени провокации пред международната общественост. Според него проблемите, с които се сблъскват страните, стават все по-сложни, пораждат нови закани и " следствията от неустойчивостта надалеч надвишават " границите на страните, в които пораждат. Затова Гутериш прикани за оптимално внимание към предотвратяването на рецесии и спорове, в това число посредством поощряване на " гражданските, политическите, икономическите, обществените и културните " човешки права и битката против всякаква дискриминация. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР