Кризата в Крим се усеща във всички части на руското

...
Кризата в Крим се усеща във всички части на руското
Коментари Харесай

Руските капитали се спасяват в чужбина


Кризата в Крим се усеща във всички елементи на съветското общество. Много предприемачи са загрижени за сигурността на капиталите си. Само през януари и февруари тази година от страната са изтекли близо 35 милиарда $.

Валерий е междинен бизнесмен - неговата компания доставя на салоните за хубост солариуми и друга инсталация. В последните години този тип бизнес вървеше доста добре в Русия, само че кулминационната точка на това равитие към този момент отмина - в това време салоните ги има на всеки ъгъл и надали е останал човек, който най-малко един път да не ги е посещавал. Напоследък обаче делата не вървят толкоз добре, въпреки че това надали е обвързвано безусловно с икономическата рецесия, споделя Валерий: " Ще мине известно време, до момента в който хората почувстват утежняването на нещата в стопански проект. Засега то визира най-много компаниите. После ще го усетят служащите - когато се стигне до съкращаването на работни места и заплати ".

Емиграцията като последно средство

За разлика от времената на руската власт, през днешния ден руснаците могат гладко да напущат страната, показва Валерий. Той обаче отхвърля да назове семейството си, с цел да си няма неприятности с управляващите. Тъкмо те и най-много данъчните, основават най-големите усложнения за бизнесмените. Чрез корумпирани данъчни чиновници, управляващите нерядко принуждават предприемачи да продават своите компании. Ако ли откажат, ги чака изтощителна война на нерви, до момента в който компанията банкрутира.

" Затова взех решение да отпътува - след две седмици. Отдавна премислям тази стъпка, само че до момента все хранех вярата, че обстановката може да се усъвършенства. Събитията от последните дни обаче преляха чашата на търпението. Вече съм взел дефинитивно решение ", споделя Валерий, който се е насочил към Италия. Той планува да закрие част от бизнеса си, а останалото да ръководи от чужбина. Несъмнено го чакат нови компликации, а и загуби заради непрекъснато падащия курс на рублата. " Разбира се, че облагите ми в евро ще бъдат по-ниски от досегашните. На всичкото от горната страна към този момент съм трансферирал всичките си финансови запаси в евро ", споделя той.

Капиталът в Русия е угрижен за бъдещето си

В продължение на години съветската стопанска система отбелязваше непрекъснат напредък от седем % годишно. Но от няколко години насам нещата се трансформираха и новата обстановка заплашва постепенно укрепващата междинна класа. Фаталното е това, че в Русия произвеждане съвсем няма - стабилността на цялата стопанска система зависи напълно от износа на първични материали.

Елитите напущат, вложителите са пасивни

Марат Гелман е някогашен съмишленик на президента Владимир Путин, съдействал в забележителна степен за първата му изборна победа през 2000-та година. През 2002 той обаче се дистанцира от Путин и от политиката. Междувременно установи, че елитите просто напущат страната. " На ръководещите това обаче явно им е безразлично - за тях този мотив няма значение. В последна сметка енергийният бранш не зависи директно от съществуването на работна ръка в страната. Достатъчно е неколцина да работят на по няколко смени в Сибир, с цел да се подсигурят доставките на петрол и газ. "

Тревожно обаче е освен това, че представителите на междинната класа и добре образованите младежи бягат от страната. Чуждестранните компании също се въздържат да влагат - същинският проблем е непредсказуемостта в държанието на управляващите. Заради пропагандата в медиите става все по-трудно да се направи действителна преценка на нещата. Валерий твърди, че е все по-трудно да се намерят достоверни информации по значими въпроси: " Това, което се случва в страната, въобще не ми харесва - нито закриването на самостоятелните медии, нито проведеното от Путин анексиране на Крим. Аз нямам потребност от Крим, изключително пък на тази цена ". Някои специалисти още занапред считат, че задаващите се нови разноски по финансирането на Крим в допълнение ще ускорят икономическия декаданс на Русия.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР