Кризата в българския шах се засилва, след като Върховният административен

...
Кризата в българския шах се засилва, след като Върховният административен
Коментари Харесай

Мат за българския шахмат

Кризата в българския шах се ускорява, откакто Върховният административен съд (ВАС) удостовери за непозволена процедурата, по която министърът на спорта Красен Кралев даде лиценз на " Българска федерация по шахмат - 1928 ".

Делото беше заведено от другото съдружие с нестопанска цел - " Шахматна федерация България ", което също кандидатства да получи правото да ръководи. През март тричленният състав на Върховен административен съд се произнесе в негова изгода, само че последваха тъжби от страна на министерството на спорта и на " Българска федерация по шахмат - 1928 ". Сега петчленният състав на съда разгласи решението за дефинитивно.

Министерството на младежта и спорта (ММС) би трябвало да стартира отначало разглеждането на заявките за избирането на федерация, която да управлява шаха в страната. Миналото лято Кралев лиши лиценза на Българската федерация по шах, ръководена от Силвио Данаилов.

На 7 декември 2017 година Кралев връчи лиценз на " Българска федерация по шахмат 1928 ", в чието управление са депутатите Иван Генов, Руслан Тошев и Васил Антонов. Последва тъжба от страна на съдружие " Шахматна федерация България ", явяваща се съпротива от последните години.

През март Върховен административен съд постанови, че назначената от Кралев комисия по разглеждане на заявките е позволила " значително нарушаване на административнопроизводствените правила ". Аргументът на съда е, че комисията е разгледала първо заявката на " Българска федерация по шахмат 1928 ", което обаче е било подадено три седмици по-късно на " Шахматна федерация България ", а това опонира на закона.

В средата на април Кирил Георгиев от опозиционното съдружие предизвести, че българските състезатели по шахмат са изправени пред угрозата да останат с нулев рейтинг (ЕЛО) в ранглистата на Международната шахматна федерация (ФИДЕ).

" Считано от 1 май, всички български играчи ще имат рейтинг нула. Това значи, че те ще би трябвало да стартират своята кариера изначало. Единственото несъмнено избавление за шахматистите e да отидат във федерация на друга страна ", сподели вицепрезидентът на съдружие " Шахматна федерация България " Георгиев. Впоследствие срокът беше продължен.

Бившата международна шампионка Антоанета Стефанова отхвърли пред " Дневник " да е подавала поръчка да се състезава за Италия, каквито изказвания се появиха. " Вярвам в това управление, тъй че се надявам казусът да се реши бързо. В противоположен случай в действителност можем да бъдем принудени да се състезаваме за други страни ", сподели тя в края на предходната седмица.

dnevnik.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР